2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Lekváros derelye

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 30 dkg Liszt, 1 tojás, 15 dkg zsír vagy margarin, 15 dkg zsemlemorzsa, íz­lés szerint só, porcukor, szükség szerint szil­valekvár.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A burgonyát alaposan megmossuk, és héjában, enyhén sós vízben megfõzzük. A fõzõvizet leöntjük róla, majd hideg vizet öntünk rá, és még melegen meghámozzuk. Burgonyanyomón áttörjük. A burgonyát a liszttel, csipetnyi sóval, a felvert tojással és 1­2 dkg-nyi zsírral vagy margarinnal összegyúrjuk. Lisztezett nyújtótáblán fél centiméternél vékonyabbra nyújtjuk, majd derelyevágóval tetszõleges nagyságú négyzetekre vágjuk.

A négyzetek közepére 1-1 kanálnyi szilvalekvárt teszünk, majd a tészta széleit egymásra hajtjuk, és jól lenyomkodjuk. Újabban a kereskedelemben nagyon jól használható derelye­kiszúrót, -formázót lehet vásárolni, ami meggyorsítja, meg­könnyíti munkánkat. A zsemlemorzsát a megmaradt zsírban vagy margarinban aranysárgára pirítjuk.

A derelyét enyhén sós vízben kifõzzük, és a zsemlemorzsába forgatjuk tálaláskor ízlés szerint porcukorral szórjuk meg. Hegjegyzés: A derelyét készíthetjük frissen gyúrt, nyújtott tésztából is, de akkor a négyzetekre vágott tészta szélét ken­jük meg felvert tojással vagy tojásfehérjével, mert különben a tészta széle nem ragad össze.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!