2024.04.24. - György

Amerikai mártás

Hozzávalók: 15 db levesrák, 1/2 dl olaj, 10 dkg vaj, 10 dkg vegyes zöldség, 5 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg paradicsompüré, 1/2 dl konyak, 1 dl fehérbor, 2 dkg liszt, só, bors, kakukkfû, pirospaprika, 1 ba­bérlevél, zöldpetrezselyem, tárkony, 1 dl spanyol mártás.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Leginkább tengeri rákkal, de folyami rákkal is elkészíthetjük. Az apróra vag­dalt zöldséget, hagymát olajban megpirítjuk, beletesszük a fûszereket, az össze­zúzott fokhagymát, jól elkeverjük és beletesszük a jól megmosott és lecsur­gatott élõ rákokat. Megsózzuk, ismét jól elkeverjük, és fedõ alatt néhány percig pirítjuk, majd ráöntjük a konyakot és a fehérbort, kevés hallével vagy hús­levessel feleresztjük.

Beletesszük a paradicsompürét, vagy ha van, néhány darab apróra vágott friss paradicsomot és gyors forralással, idõnként meg­keverve, felére fõzzük be. Ezután a rákokat kiszedjük, megtisztítjuk, félretes­szük, s ha a mártás nem elég sûrû, kevés liszttel összegyúrt vajjal sûrítjük. Utána finom szitán áttörjük, megízesítjük törött borssal vagy Cayenne borssal. Ez a mártás inkább sûrû legyen, mint ritka, és a kész mártást, habverõvel való keverés mellett, nyers vajjal feljavítjuk. Végül finomra vágott tárkonyt teszünk bele.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!