2024.04.20. - Tivadar

Meggyivólé cukor nélkül

Hozzávalók: érett meggy (tetszés szerinti mennyiségben), kg-onként 5 dkg összetört meggymag, 4-5 evõkanál folyékony édesítõ, 1 mokkáskanál nátrium-benzoikum.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A gondosan átválogatott gyümölcsöt szárától megfosztjuk, és fél óráig langyos vízben áztatjuk. Tiszta tálba átszedjük, váltott vízben újra megmossuk, majd lecsöpögtetjük és kimagozzuk. A magokat a meggyhez képest megadott mennyiségben, egy mozsárban szilánkosra törjük. A kimagozott gyümölcsöt turmixgépben pépesre zúzzuk, és befõzõlábosba tesszük. Hozzáadjuk az összetört meggymagot is, majd egy pillanatra felforraljuk.

A tûzrõl azonnal lehúzzuk, és egy tiszta konyharuhával letakarjuk. Másnapig az edényben hagyjuk, azután átszûrjük, sõt át is nyomkodjuk. A lébe belekeverjük az édesítõt és a tartósítót. Kiforrázott, lehetõleg hosszú nyakú üvegekbe töltjük. Lekötjük, majd gõzölõfazékban 25-30 perc alatt felforrósítjuk. A gyümölcslé gyöngyözésétõl számított 30 percig állandó, nagyon gyenge forrásban tartjuk, és azonnal száraz gõzbe tesszük. Megjegyzés: A rostos ivólé nagyon egészséges, segíti az emésztést. Ha valaki mégsem rostos ivólevet óhajt készíteni, legalább kétszer szûrje át a meggylevet, másodszor gézen vagy tüllön keresztül.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!