2024.04.19. - Emma

Rigó Jancsi torta

Hozzávalók a tésztához: 7 tojás, 25 dkg cukor, 12 dkg liszt, 7 dkg kakaó, 5 dkg mogyoró, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A töltelékhez: 7,5 dl tejszín, 15 dkg porcukor, 15 dkg kakaó.

A tetejére: 15 dkg étcsokoládé, 10 dkg vaj.

A tésztához feltörjük az elõzetesen szobahõmérsékleten tartott tojásokat, külön tálakba gyûjtjük a fehérjéket és a sárgákat. A sárgákhoz hozzáadjuk a cukrot, és elektromos habverõvel verjük legalább 15 percen keresztül.,Akkor jó, ha a massza majdnem fehérré válik, és a habverõt megemelve szalagként csorog vissza. Hozzáadjuk az átszitált lisztet a kakaóval és a vaníliás cukorral együtt, közben a habverõvel folyamatosan eldolgozzuk. A fehérjékhez hozzáadunk egy csipet sót, és a jól átmosott és megszárított habverõvel keményre felverjük. A felvert tojásfehérjét óvatosan hozzákeverjük az alaptésztához, alulról felfelé kavargatva. Beleforgatjuk a darált mogyorót. Kivajazzuk és belisztezzük a tortaformát, középre beleöntjük a tésztát. Mivel folyékony, magától egyenletesen szét fog terülni. A tortaformát a munkaasztalhoz ütögetjük, hogy a tészta jól elrendezõdjön benne, aztán beletesszük a már elõmelegített sütõbe, kb. 30 percre. Meggyõzõdünk róla, hogy a tészta megsült-e: a közepébe nyársat szúrunk, majd kihúzzuk, és ha száraz, akkor elkészült a tészta. Kivesszük a tésztát a sütõbõl, kikapcsoljuk a pántot, kicsúsztatjuk a tésztát egy süteményrácsra, majd hagyjuk kihûlni.

A töltelékhez a jéghideg tejszínt lehûtött tálba öntjük, alaposan felverjük a jól megtisztított elektromos habverõvel, hozzáadjuk a már elõzetesen összekevert és átszitált kakaót és porcukrot. Lefedjük frissentartó fóliával, majd betesszük a hûtõbe, amíg megszilárdul. Éles késsel vízszintesen félbevágjuk a kihûlt tésztát, beleöntjük a krémet, majd spatulával egyenletesen szétkenjük.

A bevonómázhoz az étcsokoládét darabokra törjük, és egy fazékba tesszük, szintén darabokban hozzáadjuk a vajat. Az egészet gõz fölött, folytonosan kevergetve megolvasztjuk. Amikor a csokoládé felolvadt, levesszük a fazekat a gõzrõl, és alaposan felverjük kézi habverõvel, majd hagyjuk kihûlni.

A tortát süteményrácsra helyezzük, és bevonjuk a csokoládémázzal. Elsimítjuk az elsõ réteget, és hagyjuk megdermedni, majd rákenjük a következõ réteg csokoládémázt. Addig folytatjuk, amíg szilárd és vastag csokoládéréteget kapunk. A tortát hûtõbe tesszük, és hagyjuk megszilárdulni. Tálaláskor a vágókést forró vízbe mártjuk, és a süteményt nagy kockákra vágjuk.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!