2024.04.19. - Emma

Bodzavirágos kalács

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 7 ek fruktóz (vagy cukor), 10 dkg vaj, egy csipet só, 1 ek vaníliaaroma, 1 citrom reszelt héja és leve, ¼ kk gyömbérpor, 3 dl kézmeleg tej, 2 dkg élesztõ, 7 tányér bodzavirág.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A mázhoz: 6 ek porcukor, 1-2 ek citromlé (amennyit felvesz).

Elõször is szemezzük le a pici virágokat a tányérjukról. Nem kell megijedni, nem Hamupipõke-jellegû munkáról van szó, viszonylag gyorsan elkészül. Aztán fogjunk egy kelesztõtálat, tegyük bele a lisztet, keverjük el egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a vajat, a fruktózt (vagy cukrot), a vaníliaaromát, a gyömbérport, a citrom héját és levét, majd a bodzavirágot.

Morzsoljuk bele az élesztõ, és a felmelegített tejjel gyúrjunk lágy, rugalmas tésztát. Takarjuk le, és kb. egy óra alatt kelesszük a duplájára. Amikor elkészül, formázzunk belõle hengert. Fogjunk egy kuglófformát, aminek lyukas a közepe, kenjük meg vékonyan vajjal, hintsük meg liszttel, és helyezzük bele a tésztát, majd nyomkodjuk össze középen. Kenjük meg a tetejét tejjel, majd toljuk be a sütõbe. Én a kelt tésztát általában nem elõmelegített sütõbe sütöm, mert ahogy melegszik a sütõ, a tészta még közben tud kelni. Kb. 40 perc múlva nézzük meg, hogy áll: végezzük el a tûpróbát, azaz szúrjunk bele valamit (pl. egy kisebb, vékony kést), és figyeljük meg, hogy ragad-e a felületére a tészta. Ha már nem, vegyük ki a sütõbõl.

Az is egy jele annak, hogy a tészta már megsült, hogy kissé elválik a sütõforma szélétõl. Közben készítsük el a mázat: a citromlevet keverjük simára a porcukorral. Kenjük a kihûlt kalács tetejére és oldalára.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!