2024.04.19. - Emma

Pikáns metélt

Hozzávalók: 25 dkg széles metélt, 10 dkg füstölt szalonna, 1 db sárgarépa, 1 db petrezselyemgyökér, 2 dl tejföl, 1 szelet zellergumó, 1 fej vöröshagyma, 1 dl száraz vörösbor, 1 db marhahúsleves kocka, fél db citrom leve és héja, 1 ek kristálycukor, 1 ek liszt, 1 tk mustár, 1 db babérlevél, 1 mk tört borókabogyó, 1 mk tört koriander, 1 mk tört mustármag, 1 csipet só, 1 csipet törött fekete bors.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A füstölt szalonnát kis darabokra aprítjuk, és a zsírját kiolvasztjuk. Egy evõkanál szalonnazsírt egy kisebb serpenyõbe beleöntünk, és félretesszük. A megmaradt zsírra rárakjuk a megtisztított, megmosott, leszárított és az almareszelõ durva fokán lereszelt sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellert, továbbá az ugyancsak apróra vágott vöröshagymát. Ráöntünk 3 dl vizet, és beleszórjuk az összes fûszert, valamint a húsleveskockát. Addig fõzzük, amíg megpuhul, és pépessé válik.

Ezután beleöntjük a bort és a citromlevet. Néhány percig tovább forraljuk. Finom szûrõn áteresztve átpasszírozzuk, hogy a darabos fûszerek ne kerüljenek bele a mártásba, majd a sûrû zöldséges pépet félretesszük. A kis serpenyõben a megmaradt szalonnazsírt felforrósítjuk, rászórjuk a cukrot, és folytonosan kevergetve, szép világosbarnára megpirítjuk, ezután ráöntünk 1 dl vizet.

Addig forraljuk, amíg a cukor egészen feloldódik a lében. Ezt a karamelles levet ráöntjük a félretett zöldségpépre, valamint hozzáöntjük a liszttel simára kevert tejfölt. Kevergetve felforraljuk, és 5 percig fõzzük. Mire a forralási idõ letelik, sûrû mártást kapunk. Megkóstoljuk, és ha szükséges, ízlés szerint tovább ízesíthetjük kevés sóval, borssal, esetleg mustárral vagy citromlével. A mártást a már megfõtt és meleg vízzel leöblített tészta tetejére öntjük és forrón tálaljuk.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!