2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Õszibarackfánk

Hozzávalók: 25 dkg fõtt, áttört burgonya, 25 dkg liszt, 2 tojássárgája, 2 dkg élesztõ, 2-2,5 dl tej, 1 teáskanál porcukor, csipetnyi só, félliternyi magozott, felezett õszibarackbefõtt, a tetejére fahéjas porcukor;
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítése:

Fél dl langyos tejben simára keverjük az élesztõt és hozzáadjuk a porcukrot is. Letakarva, langyos helyen felfuttatjuk, majd összedolgozzuk a liszttel, az áttört, fõtt burgonyával, a tojássárgájákkal, a sóval és annyi tejjel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük, ezután fél cm vastagra kinyújtjuk. 10x10 cm-es négyzeteket vágunk belõle. Egy-egy tésztadarabon elhelyezünk egy fél, mag nélküli õszibarackot, és a tészta négy sarkát összefogva, a tenyerünkben összegömbölyítjük. Nem baj, ha nem sikerül szabályos kerek formára! 180 fokos olajban 4-5 perc alatt szép pirosra sütjük, és a fölösleges olajat lecsöpögtetjük vagy papírszalvétával, illetve papírtörülközõvel felitatjuk, és meghintjük fahéjas porcukorral.
Ha nincs õszibarack, más gyümölccsel is elkészíthetõ, pl. almával, felezett sárgabarackkal, ringlóval, szilvával stb. Kissé munkaigényes, de nagyon finom.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!