2024.04.25. - Márk

Húsvéti kelt kalács tojással

Hozzávalók: A tésztához: 1 csomag szárított élesztõ, 125 ml langyos tej, 80 g cukor, 500 g liszt, 2 db tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 80 g sütõmargarin, só;

A mázhoz és a díszítéshez: 2 tojássárgája,festett kemény tojás, színes marcipántojás.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítés:

A szárított élesztõt a tejjel és 1 teáskanál cukorral csészében elkeverjük, és lefedve körülbelül 15 percig pihentetjük.

A lisztet tálba szitáljuk és mélyedést nyomunk a közepébe. Beleöntjük a felfuttatott élesztõt és a tojásokat. A kisebb darabokra vágott margarint a liszthalom szélére rakjuk, majd rászórjuk a a vaníliás cukrot és a sót.

Az egészet kézzel sima, rugalmas tésztává gyúrjuk. A tésztát 3 egyforma része osztjuk, és mindegyiket kb. 60 cm hosszú rúddá formázzuk.

A három rúdból copfot fonunk, majd koszorúvá alakítjuk. A két végét összenyomjuk. A koszorút kizsírozott sütõlemezre fektetjük, letakarjuk konyharuhával és kb. 20 percig kelesztjük.

A 200°C fokra felmelegített sütõben kb. 30 perc alatt aranysárgára sütjük a koszorút. 20 perc sütés után megkenjük a simára kevert tojássárgájával, majd készre sütjük.
Végül kivesszük a sütõbõl és rácsra téve hagyjuk kihûlni. A koszorút a festett és a marcipántojásokkal tetszés szerint kirakjuk.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!