2024.04.23. - Béla

Húsvéti fonottas kalács

Hozzávalók: 1kg finomliszt, 15 dkg vaj, 1 db tojás + 1 a kalács megkenéséhez, 5 ek cukor, 5 dl tej, 4 dkg élesztõ, 1 kk só;
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítése:

1 dl langyos tejbe egy kiskanál cukrot teszünk, belemorzsoljuk az élesztõt, majd felfuttatjuk. A maradék cukrot a tojással kikeverjük. A lisztet nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztõt, a cukros tojást, a sót, és a maradék langyos tejjel közepesen kemény tésztát gyúrunk. A megolvasztott, langyos vajat négy részletben a tésztához adjuk. Addig dagasztjuk, amíg selymes, sima, hólyagos tésztát kapunk (géppel kb. 1/4 óra, kézzel legalább kétszer ennyi). Konyharuhával letakarjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük (kb. 1/2 óra).
A megkelt tésztát lisztezett deszkán két kisebb és egy nagyobb darabra vágjuk. Elõször a két kisebb darabot egyenként kb. 40 cm-es hengeres formává sodorjuk. Egymáson keresztbe fektetjük õket, majd lazán dupla spirálba csavarjuk a két tésztahengert. Az összecsavart tésztát félbehajthuk és a kizsírozott tepsi közepére fektetjük. A nagyobb tésztadarabot az elõzõknél hosszabb hengerré sodorjuk, és körülkerítjük vele a tepsiben lévõ fonatot.
Elõmelegítjük a sütõt, közben a tésztát ismét langyos helyen kelni hagyjuk (1/4 óra-20 perc). Végül a kalácsot megkenjük összehabart tojással, és az elõmelegített sütõbe tolva, közepes lángon pirosra sütjük.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!