2024.03.29. - Auguszta

Sós diócsemege

Hozzávalók: 20-25 dkg tisztított dióbél (lehetõleg fél, ép diószemek), 1 csapott evõkanál só;
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítése:

A tisztított dióbelet kis lábosba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen csak ellepi, beleszórjuk a sót és felforraljuk. A felforrás után a dió nedvességtartalmától függõen 3-5 percig (ha a dió régi, akkor tovább) fõzzük. Leszûrjük, de nem öblítjük le, hogy a só rajta maradjon. (Nem kell félni attól, hogy nagyon sós lesz, hiszen csak kevés só marad meg a dióhéj felületén.) A már teljesen leszikkadt dióbelet a 160 fokra felhevített olajba tesszük, és addig sütjük, amíg a színe láthatóan kissé megsötétedik (1-2 perc). Ekkor kiemeljük az olajból és nedvszívó papírra tesszük. Hagyjuk kihûlni, csak azután tesszük el dobozba vagy alufólia tálcába. Csodálatos ízû "rágcsa" sörhöz, borhoz. Mandulát és mogyorót ugyanígy készíthetünk, azonban a mandula héját elõzõleg vegyük le. (Erre a
legegyszerûbb módszer, hogy forrásban levõ vízbe beleszórva, egy percnyi forralás után a héját egy mozdulattal leszedjük, majd újra tegyük vízbe a már leírtak szerint. A mogyoró héját - a mandulával ellentétben - nem szükséges lehúzni.) Nagyon egyszerûen elkészíthetõ.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!