2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Brokkolis batyu

Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 30 dkg mirelit brokkoli, 2 db egész tojás, 2 dkg vaj vagy margarin, 2 dl tej, 2 dl tejföl, 2 púpozott evõkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, só és törött bors ízlés szerint;
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítése:

A vajat habzásig hevítjük a liszttel, majd beleöntjük a meleg tejet, és állandó keverés közben sûrûre fõzzük. Sóval, borssal fûszerezzük, és hozzákeverjük a finomra vagdalt, megmosott petrezselyemzöldet. A masszát hûlni hagyjuk. Közben a brokkolit kis rózsáira, illetve a vastag szár részét kis kockákra vágjuk. Forrásban levõ vízbe tesszük, és az újraforrástól számított 3 perc múlva leszûrjük. (Legjobb leves- vagy tésztaszûrõben belelógatni a forró vízbe.) A félig fõtt, már nem forró brokkolit és a nyers tojásokat a tejes mártásba keverjük. A réteslapokat szétszedjük, egymásra tesszük és a közüket kevés olajjal meglocsoljuk. A réteslap szélére egy csíkban felhalmozzuk a brokkolis masszát, majd a rétest szorosan felcsavarjuk. Az ily módon létrejött rudat jó éles késsel 8 darabra vágjuk. Egyenként, nagyon óvatosan, két lapátkanál segítségével beleeresztjük a 170 fokra felhevített olajba. A töltelékben lévõ tojás azonnal összefogja, "megköti", és a rétes nem fog szétesni, persze óvatosan kell vele bánni! Ha szépen megsült (3-4 perc), a fölösleges olajat lecsöpögtetjük róla, illetve papírral fölitatjuk. Forrón tálaljuk, jéghidegre hûtött tejföl társaságában. Kissé munkaigényes, de különleges, extra étel.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!