2024.04.20. - Tivadar

Knédli

Hozzávalók: 1/2 kg simaliszt, 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, 1 dkg élesztõ, 1 ev.kanál olaj, langyos víz;
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítése:

Elõször kovászt készítünk, majd összekeverjük a tésztát és jól kidolgozzuk - dagasztjuk. Hosszúkás cipókat készítünk belõle amiket még hagyhatunk tovább kelni a deszkán és akkor még szebbek lesznek. Knédlifõzõn 25 percig fõzünk - akkor rakjuk a tésztát a fazékba, amikor a víz már majdnem forr, jó erõsen gõzöl. . Nálunk kapható knédlifõzõ ami egy lábakon álló lyukacsos kinhitható pléh lap.

Belehelyezzük a fazékba, alá vizet öntünk és erre a lapra rakjuk a knédlit kifõzni. Jól alkalmazható erre a dunsztoló fazék is, aminek az alján szintén van egy pléh ami lábakon áll. A lényeg az, hogy a knédlit gõzben fõzzük. A tészta sose legyen a vízben. Amennyiben nincs knédlifõzõnk megoldhatjuk ezt úgy is, hogy egy fazékba vizet teszünk, a fazék tetejére kifeszítünk egy szalvétát, amit spárgával a fazék pereménél rögzítünk. Erre a szalvétára rakjuk a knédlit és egy vájlingot borítunk rá fejjel lefelé, hogy helye legyen a tésztának. A vájlingnak szorosnak kell lennie a fazékon, hogy a keletkezõ gõz el ne szökjön.

A kész knédlit miután kivettük a fõzõbõl olajjal megkenjük és fogpiszkálóval megszurkáljuk. Ha már nem túl forró felszeleteljük mint a kenyeret és dinsztelt káposztával, sült szaftos hússal tálaljuk. Nem egy fogyókúrás étel, de nagyon finom.

Melegíteni is csak gõz fölött szabad.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!