2024.04.23. - Béla

Borjúborda Szent Gellért módra

Hozzávalók: 650 g borjúborda, 4 db tojás, fél dl tejszín, só, bors, 50 g vaj;

Paprikás mártáshoz: 300 g borjúcsont, 50 g zsír, 50 g vöröshagyma, 10 g fûszerpaprika, fél dl tejfel, fél dl tejszín, só, 20 g liszt, 200 g libamáj, 8 db gombafej, 200 g zöldmetélt, 30 g vaj;
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítés:

Államalapító szent királyunk nevelõje Gellért püspök nevével fémjelzett étel Kárpát-medence nemes anyagaiból készül. A borjúbordákat 2-2,5 cm-es vastagra vágjuk fel. Hegyes éles késsel a csonttal szemközti oldalon felszúrjuk úgy, hogy a kés csak kis nyílást vágjon a hús szélén. Csak a kés hegyével alakítsuk ki az üreget. Ha nagyobbítani akarjuk a húst, folpackkal letakarjuk és gyengéden megklopfoljuk. Így remek tölteni való húst kapunk. Ezután habart tojást készítünk. A felhevített vajban vízgõzön a tejszínnel, sóval, õrölt borssal elkevert tojást habverõvel félkeményre - tejfel sûrûségûre -keverjük.

Ezzel a bordákat betöltjük, majd fogvájóval letûzzük a nyílásokat. Ha valahol a hús kiszakadna, ott is így járunk el. Sózzuk, borsozzuk és kevés felhevített olajban mindkét oldalát elõsütjük. Közben a borjúcsontokból egy markáns pörköltszaftot készítünk. Zsírban a finomra vágott vöröshagymát üvegesre hevítjük, és oldjuk benne a fûszerpaprika gyönyörû rubin színét. Kevés víz, csontlé felengedésével jól kiforraljuk. Beletesszük a borjúcsontokat, fûszerezzük és így fõzzük.

Az elõsütött bordákat ebben a szaftban megpároljuk. Ha a bordák felpuhultak, a pörkölt alapból kivesszük, és egy tejfeles tejszínes habarással besûrítjük. Jól kiforraljuk, majd egy finom szûrõn átszûrjük. Selymes ragyogó mártást kapunk. Tálaláskor vajas zöldmetélt köretet adunk a bordák mellé úgy, hogy a paprikás mártásra tesszük a bordát, a bordára a roston sült libamáj kerül, és egy faragott, rostonsült gombával koronázzuk meg a remekmûvet.

Ez a szemet-lelket gyönyörködtetõ étel akár a király asztalára is kerülhetne. A zöldmetélt készítése ma már nem nagy ördöngösség, hiszen már készen is lehet kapni. Ha valaki mégis maga szeretné készíteni, akkor egy parajpürés gyúrt tésztát kell készíteni, széles metéltnek felvágni, és lobogó forrásban lévõ vízben kifõzni. Miután vajban átforgattuk, már tálalhatjuk is.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!