2024.04.24. - György

Pizza tészta recept (az összes tudnivalóval)

Hozzávalók: 1 l víz, 2 kg liszt, 2 dkg élesztõ, 0.5 dkg tengeri só.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Természetesen a fenti értékek igény szerint növelhetõk, ill. csökkenthetõk, úgy, mint az élesztõ esetében is, aminek a mennyiségét csökkenteni érdemes, ha a hõmérséklet magasabb, mint 23 – 25°C (pl.: nyáron). A receptben megadott mennyiségek alapján 3,07 kg pizza tésztát kapunk, ami kb. 4 db pizza lap elkészítéséhez elegendõ.

A tészta elkészítése:

A tészta elkészítéséhez elõ veszünk két edényt, amelyekbe a lisztet egyenlõ arányban elosztjuk. Két másik edénybe a vizet osztjuk el egyenlõ arányban, amelybõl az egyikben a sót, a másikban az élesztõt oldjuk fel. A két különbözõ oldatot öntsük bele az elõzõleg elosztott liszthez és külön dolgozzuk el mindaddig, amíg a tészta össze nem állt, majd a két tésztát dolgozzuk össze, mindaddig, amíg egy sima, puha tésztát nem kapunk.

Miután kész a tészta, ízlés szerint elosztjuk, és kis cipókat formálunk belõle.

A kelesztés:

A tésztát pihentessük, kb. 3 órán keresztül 23 °C hõmérsékleten. Ez idõ eltelte után a megkelt cipókat kézzel vagy nyújtófával kinyújtjuk, és olajozott tepsibe tesszük. Ezek után a pizza fajtájától függõen, rátesszük a paradicsomszószt vagy az olajat.

A sütés:

Egy otthoni 250°C-ra elõmelegített sütõvel 12-15 perc a sütési idõ.

A sütés módja:

- A pizza tésztára kenjük rá a paradicsomszószt vagy az olajat (pl.: fehér pizza), és 8-10 percig süssük.
- Vegyük ki a tepsit a sütõbõl, és a kiválasztott recept alapján rátesszük a szükséges feltéteket, majd további 6-7 percre visszatesszük a sütõbe.

A sütés után a pizzát azonnal tálaljuk.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!