2024.03.29. - Auguszta

Ünnepi foszlós kalács

Hozzávalók: 500 g liszt, 2 dl tej, 50 g vaj, 25 g élesztõ, 50 g cukor, 10 g só, 50 g mazsola, citromhéj, 3 db tojássárgája, vaníliás cukor;

A kalács kenéséhez: 1 db tojás;
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítés:

Igen fontos, hogy a nyersanyagokat langyosítsuk fel. Az élesztõre a cukor felét rátesszük, és néhány keverõ mozdulat után az élesztõ elfolyósodik. Kevés langyos tejjel, liszttel kovászt készítünk. A többi cukrot, tejet, tojássárgáját, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat összekeverjük. A vajat felolvasztjuk. A sót rászórjuk a lisztre. Ha a kovász duplájára nõ, a langyos liszthez adjuk, és az ízesített elõkészített tejjel összekeverjük. Fakanállal, vagy kézzel dagasztjuk. Ha már a tésztánk jól összeállt, hozzáadjuk az olvasztott vajat is. Mindaddig dagasztjuk a kalács tésztát, míg szép fényes, hólyagos nem lesz. Ilyenkor elválik az edénytõl, kezünktõl, fakanáltól. Enyhén liszttel meghintjük a felületét, és konyharuhával letakarjuk. Ha az edényt langyos vízbe állítjuk, a tészta gyorsabban megkel. Amikor a tészta térfogata megduplázódik, átgyúrjuk, és a beáztatott, leszárított, liszttel megszórt mazsolát a kalácsba gyúrjuk. Ha újra megkelt, lisztezett nyújtótáblán annyifelé osztjuk, ahány szálból a kalácsot készíteni akarjuk. Néhány perc, pihentetés után kisodorjuk, majd megfonjuk az ünnepi kalácsot. Zsírozott, lisztezett formába, vagy lapos sütõlemezre tesszük, és a tetejét nem túl vastagon felvert tojással egyenletesen lekenjük. 15-20 perc ismételt kelesztés után nagyon óvatosan, vékonyan újból lekenjük kalácsunkat. Ha Önök még fokozni szeretnék szépségét, akkor most kell rátenni a stiftelt mandulát, vagy dekorcukrot, mákot, fenyõmagot, stb. Elõmelegített 200-220 fokos sütõben 30-35 percig sütjük. Ebbõl a tésztából brióst, tészta madárkát, húsvéti nyuszit, kiskacsát, és még ki tudja, milyen aranyos figurákat formázhatnak a kreatív háziasszonyok.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!