2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Lasagne babos-paradicsomos mártással

Hozzávalók: 25 dkg fehér vagy fekete szemû aztatott szárazbab 2 kávéskanál olivaolaj, 1 fej apróra vágott hagyma, 2 zúzott fokhagymagerezd, 1 kávéskanál római kömény, 37,5 dkg darabolt paradicsom, 2 evõkanál paradicsompüré, 1 evõkanál szójaszósz, só, bors, 17,5 dkg teljesõrlésû lisztbõl készült lasagne 1 kávéskanál citromlé, 3 dl joghurt, 1 kávéskanál nyílgyökér vagy kukoricaliszt;
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A szárazbab vagy más hüvelyesek kiváló rost- és fehérjeforrások. A mártáshoz friss vízben feltesszük a babot fõni. 10 percig nagy lángon forraljuk, majd fedõ alatt 35-40 percig fõzzük takarékon, amíg, megpuhul. Leszürjük és 3 dl fõzõlét félreteszünk. Forró olajban 5 percig pároljuk a hagymát és fokhagymát, ügyelve arra, hogy megpuhuljanak, de ne barnuljanak meg. Beletesszük a köményt, a babot a paradicsomot, 5 percig fõzzük õket. Hozzáadjuk a 3 dl fõzõlét, a paradicsompürét és a szójaszószt, majd fûszerezzük. Felforraljuk és 10 percig kis lángon fõzzük. Ezalatt a lasange-t 2 1/2 liter citromos vízben 10 percig fõzzük ( a friss tésztát 4 percig), majd felhasználásig egy tál hideg vízbe tesszük. az öntethez összekeverünk 1 evõkanál joghurtot a nyílgyökérrel vagy kukoricaliszttel, hogy sima krémet kapjunk, majd a többi joghurtot is hozzákeverjük. Lassú tûzön felforraljuk. Kikenünk egy 1,8 literes tûzálló tálat. Az aljára 4 evõkanál babmártást teszünk és betakarjuk lasange-val. Azután rátesszük a maradék bab felét, újra lasange-t, végül a babot és a maradék tésztát. Tetejére öntjük a joghurtot. Elõmelegített sütõben 40 percig sütjük, amíg a teteje megbarnul.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!