2024.04.25. - Márk

Juhtúrós lasagne

Hozzávalók: 25 dkg lasagne lap (nagyobb áruházakban kapható), 25 dkg juhtúró, 1 csokor friss bazsalikom vagy 2 kk szárított, 2 szál kakukkfû vagy 1 kk szárított, 1 kk szárított oregano, 25 dkg mozzarella sajt, 10 dkg tisztított napraforgómag, 2 ek olaj, 3 ek reszelt parmezán sajt, 2 tojás, 5 dl sûrített paradicso;
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Juhtúrós lasagne

Hozzávalók:
25 dkg lasagne lap (nagyobb áruházakban kapható)
25 dkg juhtúró
1 csokor friss bazsalikom vagy 2 kk szárított
2 szál kakukkfû vagy 1 kk szárított
1 kk szárított oregano
25 dkg mozzarella sajt
10 dkg tisztított napraforgómag
2 ek olaj
3 ek reszelt parmezán sajt
2 tojás
5 dl sûrített paradicsom

A lasagne, vagyis az olasz rakott tészta népszerû étel az egész világon. Rengeteg féle húsos, zöldséges, túrós változat létezik belõle, bátran alakíthatjuk a család ízlése szerint. Az itt következõ juhtúros verzió szintén nagyon finom hússal vagy anélkül is. Nagy elõnye, hogy elõre is elkészíthetjük, így tálaláskor már csak néhány percre kell a sütõbe tenni, hogy átforrósodjon.

A kész lasagne lapokat a csomagolásán jelzettek szerint megfõzzuk, a juhtúrót áttörjük. Ha friss zöldfûszereket használunk, megmossuk, és apróra vágjuk õket. A mozarella sajtot vékonyan felkarikázzuk. A napraforgómagból 2 evõkanállal félreteszünk, a többit apróra vágjuk vagy durvára darájuk. Egy kisebb tepsit, vagy mély tûzálló tálat olajjal kikenünk.

A juhtúrót összekeverjük az apróra vágott napraforgómaggal, a parmezánnal, a tojással, a bazsalikommal, az oreganóval, a kakukkfûvel, és egy kevés sóval, borssal ízesítjük. A sütõt közepesre (180 fok) elõmelegítjük. A forma alját megkenjük sûrített paradicsommal. Lasagne lapokat fektetünk rá, majd egy réteg juhsajtos massza, paradicsomszósz, mozarella sajt következik, majd újra tészta, juhtúró, paradicsom, sajt felvaltva, amíg minden elfogy. A tetejére mozzarella kerüljön. Megszórjuk a félretett egészben hagyott napraforgóval, és a sütõ középsõ rácsán kb. 25 percig sütjük, amíg a teteje megpirul. Tálalás elõtt néhány percig állni hagyjuk. Fûszeres öntettel elkészített vegyes saláta illik hozzá.

Változat:

A juhtúrós masszába a napraforgómag helyett apróra vágott és kicsit megpirított sonka kockákat is tehetünk.

Tipp:

Ha durumlisztbõl készült lasagne lapokat vásárolunk, azt nem szükséges elõfõzni. Ezesetben azonban a paradicsomsûrítményt higítsuk kb. 2 dl vízzel és süssük az egészet 20 percig alufóliával letakarva, majd újabb 20 percig a fólia nélkül.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!