2024.03.29. - Auguszta

Lencseleves gazdagon

Hozzávalók: 20 dkg lencse, 5 dkg füstölt szalonna, 1 ek olaj, 1 hagyma, kevés zellerzöld, 20 dkg leveszöldség, 1 póréhagyma, 1 babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 3 szegfûszeg, só, 1/4 tk egész fekete bors, 1 db nagy burgonya, ízlés szerint tejföl, 1/2 citrom leve, 2 pár virsli.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A lencsét – a babbal ellentétben – nem kell túlzottan sokáig beáztatni a fõzés elõtt, elegendõ annyi idõ áztatásra, amíg a hozzávalókat megpucoljuk és felaprítjuk. A szalonnát vágjuk vékony csíkokra, a hagymát és a zöldségeket vágjuk fel, a pórét karikázzuk. Kevés olajon pirítsuk ki a szalonna zsírját, tegyük rá a zellerzöldet majd a hagymát. Pár perc után adjuk hozzá a többi zöldséget. A lencsét szûrjük le és azt is adjuk a zöldségekhez. Annyi vízzel öntsük fel, hogy jól ellepje, sózzuk, tegyük bele a babérlevelet és teatojásban a fokhagymát, egész borsot és szegfûszeget (így utána könnyen ki tudjuk venni). Fedõ alatt fõzzük tovább.

A fõzési idõ (figyelem, lencsénél nem tart sokáig!) felénél tegyük bele a kockára vágott burgonyát. Ha levesünk kész, tegyük bele a tejfölt (legalább 1dl-t) és jól keverjük el, majd a citromlével savanyítjuk. A virslit 3 cm-es darabokra vágjuk, mindkét végüket kereszt alakban bevágjuk (így nagyon dekoratívak lesznek a levesünkben) és a már kész leveshez adjuk. Ezzel már nem kell fõzni, csak fedõ alatt hagyni tálalásig. Tálalás elõtt szedjük ki a teatojást és a babérlevelet.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!