2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Aranygaluska

Hozzávalók: 50 deka liszt, 1/2 liter tej, 8 deka cukor, 2 deka élesztõ, 3 tojás sárgája, 8 deka vaj, 1 deka só és reszelt citromhéja, vagy vanília.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az élesztõbõl egy csészényi tejjel és egy kávékanálnyi prcukorral, meg egy kis liszttel kovászt készítünk s a lisztre öntjük. 15 percig hagyjuk kelni. Azután beledolgozzuk a többi hozzávalókat, jól kidolgozzuk, megdagasztjuk. Ha a tészta az edény oldaláról leválik már, akkor hozzádolgozzuk a felolvasztott langyos vajat, mellyel ha eldolgoztuk, meghintjük liszttel és kelni hagyjuk.

Ha megkelt, lisztezett nyújtódeszkára öntjük, hüvejkujjnyi vastagságúra elnyújtjuk, majd lisztbe mártott, diónagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát. Minden egyes tésztadarabkát langyos vajba mártunk és kivajazott kuglófsütõbe vagy mély sütõlapba rakjuk. Soronként darált dióval, elkevert törött fahéj, kristálycukor és mazsola keverékkel meghintve.

A formába rakott tésztát langyos helyen 35-40 percig lassan kelesztjük, majd közepesen meleg sütõbe tesszük és világospirosra sütjük. A sütõ melege egyenlete legyen. Abban az esetben, ha a sütõ a tészta tetejét megbarnítaná és a tészta belül még nyers lenne ( amit kipróbálhatunk a tésztába szúrt vékony fapálcával ) vagyis, ha ragadós tészta marad a pálcán, akkor a sütõlapot egy papírral letakarjuk és lassu tûznél így sütjük tovább.

Ha a kelttészta teljesen megsült, majdnem íronvastagságú hézagban elválik a sütõlap oldalától.

Az aranygaluskát bor, tej vagy vanília-sodóval adjuk asztalra.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!