2024.04.19. - Emma

Egy kis olasz finomság - Panettone

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 10 dkg cukor, 4 dkg élesztõ, bõ 1 dl langyos tej, 6 tojássárgája, 20 dkg szobahõmérsékletû vaj, 1 citrom lereszelt héja, 7,5-7,5 dkg cukrozott citrom- és narancshéj, 5 dkg cseresznyebefõtt vagy rumos aszalt szilva, 10 dkg mazsola, 1-1 csipet só, õrölt szegfûszeg és fahéj, a kenéshez 1 tojás sárgája
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A lisztet beleöntjük egy tálba, és a közepébe kialakítunk egy mélyedést, amibe beleszórjuk az élesztõt, egy evõkanál cukrot, a tej felét, és addig keverjük, amíg az élesztõ folyékonnyá nem válik. A kovászt lefedjük, és 30 percig hagyjuk kelni.

A megmaradt cukrot, a tejet és a tojások sárgáját adjuk a tésztához. Hozzáadjuk a feldarabolt vajat és a fûszereket is. Az egészet addig gyúrjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától. A tálat leborítjuk egy ruhával, és meleg helyre téve egy óra hosszáig kelesztjük.

Amíg a tészta megkel, feldaraboljuk a cukrozott gyümölcsöket. A panettonét egy kb. 20 cm átmérõjû kerek edényben sütjük meg úgy, hogy alufóliából magasított peremet készítünk (olyan lesz, mint a kályhacsõ), gemkapoccsal tûzzük meg. Majd a formát kizsírozzuk, és megszórjuk liszttel.

A megkelt tésztát nyújtódeszkán kinyújtjuk, rászórjuk a feldarabolt gyümölcsöket és a mazsolát, majd alaposan összegyúrjuk. A tésztát beletesszük a sütõformába, majd egy ruhával letakarjuk, és még egy óráig kelesztjük. A sütõt elõmelegítjük 200°C-ra (gázsütõben 4-es fokozat). A sütemény tetejét kereszt alakban bevágjuk, és megkenjük a tojássárgával. A sütõ alsó részére téve kb. 45 percig sütjük, és ha készen van, hagyjuk kihûlni, és megszórjuk porcukorral.
Panettone
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!