2024.03.29. - Auguszta

Gesztenyével töltött pulyka

Hozzávalók:

1 bébipulyka (2,5-3 kg), 25 dkg sertéslapocka, 35 dkg gesztenye, 2 zsemle, kevés tej a zsemle áztatásához, 2 tojás, 1 dl tejszín, 20 dkg füstölt szalonna, 1 dl olaj, só, törött bors, ketchup, fehérbor, liszt
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A pulykát megtisztítjuk, combjaiból az erõs inakat kihúzzuk. A mellébõl eltávolítjuk a mellcsontot és a villás csontot. Ezután leöblítjük, megtörölgetjük, kívül-belül sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük.

A gesztenyéket bevagdossuk, megsütjük, kikaparjuk a belsejüket, amit a sertéshússal együtt ledarálunk. Hozzáadjuk a tejbe áztatott és kicsavart zsemléket, a tojásokat, a tejszínt, sóval, törött borssal fûszerezzük.

Az elõkészített pulyka mellét és combját vékony csíkokra vágott szalonnával megtûzdeljük. A gesztenyés tölteléket a bõre alá és a hasüregébe töltjük. Hústûvel összetûzzük (esetleg bevarrjuk) és tûzálló edénybe tesszük. Kevés olajjal meglocsoljuk és egyenletesen közepes (ne süljön hirtelen) sütõbe téve kb. 3 órán keresztül sütjük. Közben kevés vizet öntünk alá, levével többször locsolgatjuk.

Mikor kész, 15-20 percet pihentetjük. közben a levét zsírtalanítjuk, kevés ketchuppel, fehérborral ízesítve, pici liszttel sûrítve pecsenyelevet készítünk belõle. A pulykasültet ezzel locsoljuk meg.
Egyben adjuk az asztalra, s csak ezután szeleteljük fel. Párolt kelbimbóval, szilvával és ananásszal, sült burgonyával tálaljuk.
Gesztenyével töltött pulyka
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!