2024.04.20. - Tivadar

Gundel-palacsinta

Hozzávalók:

8 db édes palacsinta, 4 dkg vaj, a töltelékhez: 12 dkg dióbél, 8 dkg cukor , 12 dkg cukrozott narancshéj, 6 cl tejszín, 1 dl portorikó rum, 3 dkg mazsola, 1 csípet õrölt fahéj, a mártáshoz: 3 dl tej, 1/4 rúd vanília, 4 dkg cukor, 1,5 dl tejszín, 3 tojás sárgája, 5 dkg kakaópor, 1 evõkanál finomliszt
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elõzõ napon áztassuk rumba a mazsolát és a hajszál vékony csíkokra vágott cukrozott narancshéjat. Másnap a tejszínt felforraljuk, beletesszük a nem túl durvára vágott õrölt diót, a cukrot, egy csipetnyi õrölt fahéjat, a leszûrt mazsolát és narancshéjat, és 1-2 percig fõzzük, szükség esetén 1-2 kanál tejet is adhatunk hozzá, hogy jól kenhetõ tölteléket kapjunk. Mikor kissé kihûl belekeverjük a rum felét.

A palacsintához sajátos csokoládé mártást készítünk: 2,5 dl tejet 2 dkg cukorral és vaníliával felforralunk. A csokoládét egy edényben felolvasztjuk, a tejszínbõl kemény habot verünk. A tojássárgáját a maradék cukorral, a kakaóporral és a liszttel, a maradék hideg tejjel habverõ segítségével simára keverjük. Hozzáadjuk a csokoládét, majd vékony sugárban, habverõvel való állandó keverés mellett, fokozatosan beleöntjük a felforralt tejet.

A mártást forrpontig hevítjük, de felforralni nem szabad. Az edényt a tûzrõl levéve, egy ideig a mártást még keverjük, majd fokozatosan belevegyítjük a tejszínhabot is és végül hozzáadjuk a maradék rumot. A palacsintákat középen egy-egy csíkban megtöltjük, feltekerjük, és vajban mindkét oldalát pirosra sütjük. A maradék forró mártással a tálalás pillanatában leöntjük.
Gundel-palacsinta
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!