2024.03.29. - Auguszta

Tésztás csirke

Hozzávalók

1 csirke, kávéskanálnyi egész fekete bors, só, 2 babérlevél, 1 db húsleveskocka, 2 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 doboz mélyhûtött leveles tészta. A mártáshoz: 1 fej hagyma, 15 dkg gomba, 3 dkg liszt, 3 dl tej, 1,5 dl csirkehúsleves, kevés vaj, 10 dkg sonka, kávéskanálnyi mustár, 1 csokor petrezselyem, bors, 1 tojássárgája
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A megtisztított, alaposan megmosott csirkét tegyük fazékba, és öntsük fel vízzel. Fûszerezzük borssal, babérlevéllel, sóval, leveskockával, a negyedekre vágott hagymával és az egészben hagyott, hámozott fokhagymával. Lefedve alacsony lángon fõzzük.

Vegyük ki a puhára fõtt csirkét a levesbõl, hagyjuk hûlni, majd hidegen csontozzuk ki. A húst vágjuk négy centis darabokra. A leszûrt levet tegyük félre.

A mártáshoz kevés vajon pirítsuk aranyszínûre a szeletelt hagymát. Szórjuk hozzá a megtisztított, apróra vágott gombát, majd pirítsuk tovább még három percig. Szórjuk meg liszttel, keverjük jól el, majd öntsük fel a tejjel, és a húslevessel. Forraljuk fel, alacsony lángon sûrítsük be. Adjuk hozzá a csíkokra vágott sonkát, a mustárt és az apróra vágott petrezselymet. Borsozzuk meg, és tegyük hozzá a csirkehúst. Tíz percig fõzzük, majd hagyjuk teljesen kihûlni.

A felengedett leveles tésztát osszuk két vagy három részre. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a harmadát, és béleljük ki vele a kivajazott sütõformát vagy tepsit - peremet hagyva -. Terítsük rá a gombás, húsos tölteléket, majd fedjük be a másik tésztalappal. A széleket vizezett kézzel jól nyomkodjuk össze. Ha három részre osztottuk a nyers tésztát, az utolsó harmadból formázzunk leveleket a tészta tetejére. Sütés elõtt kenjük át a kikevert tojássárgájával. Elõmelegített sütõben magas lángon süssük elõször tíz percig, majd mérsékelt lángon még húsz percig. Melegen is, hidegen is tálalhatjuk.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!