2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Paradicsomos lepény

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 1 tasak élesztõ (7 gr), 5 púpos ek joghurt (3,5 %-os), 2 tk só, 1 tk cukor, 1 tojás, 1 kis pohárnyi olvasztott vaj (1-1,5 dl), 2-3 mokkáscsészényi langyos víz; töltelék: 2 tömlõs sajtkrém (20 dkg), 2 dl sûrû tejszín, 3 nagy gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyem, kicsi só (ha szükséges), frissen õrölt bors, 1,5 ek keményítõ, 3 nagy paradicsom, 10 dkg Taleggio sajt
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A lisztet az élesztõvel, a sóval és a cukorral elkevertem, mélyedést csináltam a közepébe és beleöntöttem a vajat, a tojást, s elkezdtem kevergetni, hogy felvegye a liszt a nedvességet. Amikor már úgy éreztem adtam hozzá egy mokkáscsészényi vizet (feltétlenül langyos legyen). Ezt addig folytattam, míg végül egynemû, laza tésztát kaptam. Lisztezett deszkára borítva alaposan átgyúrtam, itt még vett fel némi lisztet. Egy tálban, letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesztettem.

A sajtkrémet kikevertem a tejszínnel, majd befûszereztem. Hozzáadtam a keményítõt, jól eldolgoztam, hogy csomómentes legyen. Az elõkészített fokhagymákat vékony lapokra vágtam - ha túl nagynak tûnnek a darabok, keresztben is át lehet vágni. A felaprított petrezselyemmel együtt a krémbe kevertem, s hagytam állni.

A sütõt elõmelegítettem 190 fokra, s egy sütõtepsibe papírt fektettem. A megkelt tésztát újra átgyúrtam, s hengerré formázva 8 egyenlõ részre vágtam. Kis labdákat formáltam, majd kinyújtottam bõ 1,5 cm-esre. A peremeket kialakítottam, s négyesével ráültetgettem a tepsire. A tölteléket elosztottam a lapényekben. A paradicsomokat elfeleztem és szeletekre vágtam, ezeket tettem a sajtkrémre. Végül a Taleggiot kis darabokra tépkedtem (kb. 40), hogy 5-5 darabka olvadozzon a lepényeim tetején.

Ezután kb. 25 perc alatt pirosra sütöttem, s azon melegében tálaltam. Legközelebb egy paradicsomsalsát készítenék hozzá és friss salátát is el tudnék képzelni mellette.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!