2024.03.29. - Auguszta

Töltött csirkemell

Hozzávalók:

4 pici csirkemell (vagyis 2 egész), 8 vékony szelet sonka, 10 deka morzsálódós frisssajt, 2 szem aszalt paradicsom, néhány levélke zsálya, olívaolaj, bors, fürtös miniparadicsom, 1 kanálka zsályaméz (jó ha van, de nem ettõl függ a dolog sikere), tej, zsálya, só, paradicsomsûrítmény
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A csirkemelleket -hosszanti irányban egy pici nyílást ejtve rajtuk- felszúrom, ügyelve arra, hogy ne lukadjon ki sehol. Az aszalt paradicsomokat gépben finomra aprítom a zsályalevelekkel együtt. Hozzákanalazom a sajthoz, borsozom. Jól elkeverem, és erõt veszek magamon, hogy ne kóstolgassam el az egészet.

Mielõtt elfogyna, gyorsan egy pici mûanyagzacskóba kanalazom. A zacskó egyik csücskét levágom, és a felszúrt csirkemellekbe ügyeskedem a krémet. (Ha nagyon szeretünk mosogatni, akkor az egyszer használatos zacskó helyett nyomózsákba is tehetjük a krémet, és a rácsavarozott csövecske segítségével profit meghazudtoló ügyességgel betölthetjük a zsebeket.) Miután ez megvan, egyenletesen eloszlatom a krémet a húsban, és 2-2 szelet sonkába tekerem. A nyílást is gondosan a sonka alá rejtem így nem kell fogpiszkálóval összetûzdelni sem.

Egy olívaolajjal vékonyan kikent tûzálló tálba rakom le a melleket, és a finomabb szaft érdekében néhány édes paradicsomot is melléjük rakosgatok. Fóliával letakarva 25 percig sütöm 200°C foknál. Nem véletlenül nem tetszek említést a sózásról, ugyanis a krém a paradicsomnak hála, kellõképp sós lesz, a sonka ugyancsak megteszi a magáét. Miután leveszem a fóliát, néhány kanállal kimerek a hús alatt összegyûlt aranysárga szaftból és egy pici kanál zsályamézzel elkeverem.

Mielõtt visszatolnám a húst a sütõbe, beecsetelem a mézes szafttal, és néhány perc alatt egy kicsit megpirítom a tetejét. A frissen kifõtt tésztát -amivel körítem- beleforgatom a hús szaftjába. A paradicsomos zsályás habhoz néhány zsályalevéllel együtt felforraltam a tejet, majd hûlni hagytam. Amikor már langyosra hûlt, kiszedtem a zsályát, kevéske paradicsomsûrítményt és egy csipet sót tettem hozzá, és egy kézi tejhabosítóval felhabosítottam. Lehet, hogy idétlenül hangzik az ötlet, de ez a hab szerintem nagyon klassz, nyárias kiegészítõje lett a csirkemellnek. A töltelék pedig önmagában is egy szuper kenyérkence.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!