2024.04.19. - Emma

Szardellás sült sertés

Hozzávalók:

4 sertésnyelv, 8 szelet sliced bacon (vagy vékony szelet füstölt házi szalonna), 5 dkg vaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa (kb. 15 dkg), 1 szál gyökér (kb. 15 dkg), 1-2 szelet zeller (kb. 10 dkg), 1 dl enyhe ecet (5%), 1 evõkanál szardellapaszta, 2 babérlevél, szemes bors, só
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A sertésnyelveket kapargassuk meg, majd tegyük annyi vízbe, amennyi bõségesen ellepi. Dobjuk mellé a félbevágott vöröshagymát, a fokhagymákat, a darabolt sárgarépát és gyökeret, a zellerszeleteket. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a babérlevelet, öntsük bele az ecetet, és fõzzük gyöngyözve 3-3,5 órán át. A nyelveket hagyjuk langyosra hûlni az ízes lében, majd vegyük ki és húzzuk le a bõrét (azokat a fehér részeket). Ejtsünk rajtuk hosszában kettõ mélyebb bemetszést, amelybe helyezzük bele a szalonna szeleteket.

Az elõkészített nyelveket tegyük tûzálló tálba. A vajat keverjük össze a szardellapasztával, és ezzel a krémmel kenjük be az elõkészített nyelveket. Tegyük 200 C-re elõmelegített sütõbe, és az olvadt szardellás vajjal locsolgatva süssük 15 percig, majd -személyenként 1-1 nyelvet szeletelve- tálaljuk torma, finom majonéz és puha kenyér társaságában. Ne feledkezzünk meg az ételhez félszáraz pezsgõt, vagy Badacsonyi szürkebarátot kínálni.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!