2024.04.18. - Andrea, Ilma

Füstölt vargányás korhely leves

Hozzávalók:

40 dkg savanyú káposzta, 2 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg házi füstölt sonka, 10 dkg házi kolbász, 4 gerezd fokhagyma, 2 pár virsli, 2 kis pohár tejföl, 5 dkg szárított vargánya vagy más aromás gomba, fûszerpaprika, bors, só
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az apróra vágott füstölt szalonna zsírját kiolvasztjuk, rádobjuk a finomra metélt hagymát, és összepirítjuk õket. A szárított vargányát vízbe (legjobb, ha húslevesbe) áztatjuk. A pirított szalonnás hagymához adjuk a nagyon vékonyra (julienne-re) vágott házi füstölt sonkát és a karikázott házi kolbászt, 1-2 percig még kavargatjuk, majd rászórjuk a savanyú káposztát (nehogy ki merje valaki áztatni!)

A finom falatokkal teli lábost lefedjük, és -néha meg-meg rázva- 15 percig pároljuk. Addig mindenkinek töltünk 1-1 gyógy sört (jéghideg lager, semmiképp sem export), koccintunk (már lehet) és próbálunk a feladatra koncentrálni. A második sör elfogyasztása (15 perc) után a húsos káposztát megszórjuk jóféle bogyiszlaival (bogyiszlói fûszerpaprikával), rányomjuk a fokhagymákat, és hozzá adunk 1,2 l vizet (legjobb, ha házi húslevesünk van, azzal az igazi).

Addig fõzzük, míg a káposzta teljesen meg nem puhul, ekkor hozzáadjuk a karikára vágott virslit, és behabarjuk a tejföllel. Most kóstoljuk és sózzuk, ha kell. Ekkor borítjuk hozzá az idõközben hosszában felvágott vargányát és az áztatólevét is. Még 15 percig fõzzük. Tálaláskor erõs paprikát kínálunk hozzá.

Tipp: az erõs paprikát a levesbe fõzve az igazi

Tipp: kemény barna kenyérrel kínáljuk - a levest és a sört is nagyszerûen egészíti ki
Füstölt vargányás korhely leves
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!