40 dkg savanyú káposzta, 2 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg házi füstölt sonka, 10 dkg házi kolbász, 4 gerezd fokhagyma, 2 pár virsli, 2 kis pohár tejföl, 5 dkg szárított vargánya vagy más aromás gomba, fûszerpaprika, bors, só
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A finom falatokkal teli lábost lefedjük, és -néha meg-meg rázva- 15 percig pároljuk. Addig mindenkinek töltünk 1-1 gyógy sört (jéghideg lager, semmiképp sem export), koccintunk (már lehet) és próbálunk a feladatra koncentrálni. A második sör elfogyasztása (15 perc) után a húsos káposztát megszórjuk jóféle bogyiszlaival (bogyiszlói fûszerpaprikával), rányomjuk a fokhagymákat, és hozzá adunk 1,2 l vizet (legjobb, ha házi húslevesünk van, azzal az igazi).
Addig fõzzük, míg a káposzta teljesen meg nem puhul, ekkor hozzáadjuk a karikára vágott virslit, és behabarjuk a tejföllel. Most kóstoljuk és sózzuk, ha kell. Ekkor borítjuk hozzá az idõközben hosszában felvágott vargányát és az áztatólevét is. Még 15 percig fõzzük. Tálaláskor erõs paprikát kínálunk hozzá.
Tipp: az erõs paprikát a levesbe fõzve az igazi
Tipp: kemény barna kenyérrel kínáljuk - a levest és a sört is nagyszerûen egészíti ki