2024.04.20. - Tivadar

Hagymás dödölle

Hozzávalók:

1,2 kg burgonya, 4 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg liszt, 8 evõkanál olaj, feketebors, só
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A tisztított burgonyát kisebb kockákra vágjuk, majd annyi jó sós vízben, ami éppen ellepi (kb. 20 perc alatt) puhára fõzzük. A lisztet egy serpenyõben, közepes -de inkább alacsony- lángon kevergetve 8-10 perc alatt zsemleszínûre pirítjuk. Az elsõ percekben semmit sem fogunk látni a liszten, hirtelen kezd majd el barnulni, ezért mindenképpen figyeljünk rá! A fõtt krumplit a vizében összetörjük, aztán a pirult liszttel megszórjuk.

A tûzön hagyva 3-4 percig folyamatosan keverjük, majd onnan lehúzva további 5 percig kavargatjuk (ha nem kavarjuk csomós lesz és összeragad!) Ezután lereszeljük a vöröshagymákat, de nagyon jó -és sokkal egyszerûbb- ha a felét reszeljük csak le, a másik felét pedig félfõre vágjuk.. 6 evõkanál olajon a reszelt és a félfõre vágott hagymákat megpirítjuk. A maradék 2 evõkanál olajba mártott evõkanállal a dödöllét tányérra szaggatjuk, az olajos hagymával óvatosan összekeverjük. Tejföllel, vagy kefírrel meglocsolva tálaljuk.

Tipp: a dödöllét a sült hagymára szaggatva és vele összekeverve is nagyszerû.

Tipp: a tejfölbe kaprot keverve nagyon finom, fûszeres hatás érhetõ el.
Hagymás dödölle
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!