2024.04.20. - Tivadar

Angol húsvéti kalácskák

Hozzávalók:

60 dkg liszt, 20-25 kdg vegyes aszalt gyümölcs, 3 dl tej, 5 dkg margarin, 3 dkg élesztõ, 2 evõkanál cukor, 1 tojás, 1 teáskanál fahéj, 1 teáskanál õrölt szegfûszeg, 1 mokkáskanál õrölt kardamom, 1 mokkáskanál õrölt szerecsendió
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

15 dkg lisztet összekeverünk 1 evõkanál cukorral és a 3 dl cukros tejben felfuttatott élesztõvel. Az elkevert maszát 20 percig pihenni hagyjuk. A többi lisztet csipetnyit megsózzuk, a margarinnal elmorzsoljuk, a maradék cukorral ízesítjük. Hozzáadjuk az élesztõs lisztet és a tojást, beleszórjuk a fûszereket és a szárított (és aprított) gyümölcsöket. Elkeverjük, majd 5-10 percig intenzíven gyúrjuk. Ez -sajnos- kell ahhoz, hogy szép legyen a tésztánk. Ezután letakarjuk, és langyos helyen egy óráig kelesztjük, ezalatt kb. a duplájára nõ.

Addig két tepsit kikenünk margarinnal (ennyibe fog beleférni a tészta). A tésztát átgyúrjuk, rúd alakúra sodorjuk, majd 2 centi szélesen szeleteljük. A szeleteket a tepsire rakosgatjuk, tetejükön éles késsel kereszt alakú metszét végzünk. Letakarjuk, majd 45 percig tovább kelesztjük a kalácskákat. Közben 3 evõkanál lisztet 3 evõkanál vízzel simára keverünk, és a ciók tetejére -a kereszt alakú vágatba- csurgatjuk. 220 fokra elõmelegített sütõbe téve 10-15 perc alatt megsütjük. Amíg a kalácskák sülnek 1 dl tejet melegítünk, hozzákeverünk 2-3 evõkanál cukrot. A sütõbõl kivéve a kalácskákat ezzel a bevonóval kenjük meg. Kihûlés után fél perc alatt el fog tûnni a tányérról.
Angol húsvéti kalácskák
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!