2024.04.25. - Márk

Zöldborsó torta

Hozzávalók:

a tésztához: 8 dkg liszt 4 db tojás 8 dkg cukor 2 dkg kakaó 2 dkg vaj Hozzávalók a krémhez: 30 dkg tejszínhab 3 dkg hideg pudingpor 15 dkg zöldborsó püré 5 dkg cukor 1/2 dl triple sec 10 dkg zöld marcipán 10 dkg pirított mandula (1-2 dkg zselatin)
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Kakaós piskótalapot készítünk. (1 tojáshoz 2 dkg lisztet és 0,5 dkg kakaópor kell.) A kakaóport liszttel elkeverjük. A tojás sárgáját a cukor 1/3-ával habosra elkeverjük. A fehérjét a cukor 2/3-ával kemény habbá verjük.

A kikevert tojás sárgáját kevés habbal fellazítjuk, majd habkártya segítségével hozzátesszük a habot a sárgájás tömeghez. Óvatosan, fakanál segítségével bekeverjük a fehérjét, s folyamatosan hozzáadjuk a kakaóporos lisztet. Kevés olvasztott vajat is keverhetünk hozzá. Vaníliás cukorral és citromhéjjal ízesíthetjük.

Az egynemûsített masszát tortakarikába, vagy sütõpapírral kibélelt teflon sütõbe tesszük, s 180°C-ra elõmelegített sütõben megsütjük. Ha megsült, kicsit meglisztezzük a tetejét, kiborítjuk, s megvárjuk, míg egy kicsit meghûl. Kevés likõrrel meglocsoljuk a tortakarikát, hogy ne legyen száraz.

A hidegen kötõ pudingport tejjel elkeverjük, majd a mirelit zöldborsót kiengedés után szitán áttörjük, s a sárgakrémhez keverjük. Kevés likõrt adunk hozzá, majd tejszínhabbal fellazítjuk. Így laza, könnyû krémet kapunk. Ha hosszabb ideig akarjuk tartani tortánkat (1-2 nap, a tejszínhab meg ne keseredjen), akkor a krémhez 1-2 dkg oldott zselatint keverünk.

A likõrrel meglocsolt tortakarikára rátesszük a tejszínnel lazított zöldborsókrémet. Eligazítjuk, s pirított mandulával a szélét körbepanírozzuk. A tetejét megdíszítjük tejszínhab rózsával, s marcipánból kis zöldborsószemeket készítünk, amivel a rózsákat megszórjuk. Mentalevelet teszünk a közepére.
Zöldborsó torta
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!