2024.04.19. - Emma

Kapros-túrós lepény

Hozzávalók:

10 dkg vaj, 0, 5 kg liszt, 2 db tojás sárgája, 1, 5 dkg élesztõ, 1 dl tej, só,
A töltelék: 0, 5 kg túró, 2 db tojás, 5 dkg vaj, 2 ek. tejföl, 3 dkg grízes liszt, só, vagdalt kapor
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A vajat a 2 tojás sárgájával habosra keverjük, hozzáadjuk az 1 dl langyos, cukros tejben megfuttatott élesztõt, sót és a maradék langyos tejet. Folytonos keverés közben beleszitáljuk a lisztet. Addig dolgozunk, amíg ruganyos, sima, szivacsszerû tésztát kapunk. Tepsibe rakjuk, és egyenletesre simítjuk.

Rákenjük az elõre elkészített tölteléket, melybe a túrót, vajat, kaprot, sót áttörjük, s a fehérjét habnak adtuk bele. A tészta így pihen langyos helyen, letakarva, míg kétszer akkora lesz. Ezután rákenjük a tetejére a tejföllel elkevert tojás sárgáját. Elõmelegített sütõben, takaréklángon sütjük szép pirosra.

Szoktam csinálni ezt a túróst úgy hogy az egyik fele sós (anyukámnak), a másik fele pedig édes a család többi tagjának. Az édes részbe 10 dkg mazsolát és 10 dkg cukrot teszek a kapor helyett.
Kapros-túrós lepény
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!