2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Olimpikonok vallanak étkezési szokásaikról

Olimpikonok vallanak étkezési szokásaikról
Az olimpiai bajnokok különleges reggelit kapnak gyõzelmük másnapján, Pekingben például strucctojásból készült rántottát - derül ki egy szakácskönyvbõl, amelynek megjelentetését a pekingi olimpia kezdetéhez idõzítette a kiadó.

Az Ötkarikás szakácskönyv szerzõje W. Csoma Éva, aki annyit mondott magáról tudósítónknak, hogy nyomdaipari vállalata van, újságíró, háziasszony és édesanya. Valamikor sportolt is, innen a vonzalom e téma iránt.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A tatabányai Sportmix Kft. által gondozott kötetet Fábián László olimpiai bajnok öttusázó mutatta be éttermében, több világhírû sportoló részvételével. A kötetben 30 olimpikon vall rövid interjú keretében étkezési szokásairól, a gasztronómiához fûzõdõ viszonyáról. Az interjúk mellett kedvenc ételük és annak receptje is olvasható.

Ezekbõl kiderül, hogy teljesen mást kedvelnek a hatvanas-hetvenes évek sportolói és mást a mai világlátott fiatalok. A tájékoztatón ízelítõt kaphattak a jelenlévõk Igaly Diána sportlövõ olimpiai bajnok kedvencébõl, a sajtos húsból, Kiss Balázs kalapácsvetõ olimpikon tonhalas krémmel töltött avokádójából és Fábián László olajos-magvas, fûszeres sült juhsajtjából.

A sportolók között is akad édesszájú: Dömötör Zoltán, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának elnökének nem véletlenül hallgat a Süti becenévre - de nemcsak a süteményeket kedveli, hanem a madártejet is.

Néhány évtizeddel ezelõtt az volt a szokás bizonyos sportágakban, hogy jó sok rántott húst kell enni; ma már a táplálkozástudomány eszköz a minél jobb teljesítmény érdekében.

Ugyanakkor a sportolók is emberek, akik jórésze "civilként" a legegyszerûbb, leghagyományosabb magyaros fogásokat kedveli, a rakott káposztától a mákos gubáig vagy a sült kacsamellig.

A könyv bepillantást enged a tatai edzõtábor konyhai titkaiba is.

A szerzõ megemlít egy érdekes hagyományt, miszerint az olimpiai bajnokok gyõzelmük másnapján különleges reggeliben részesülnek. Pekingben strucctojásból készült rántottával kell megbirkózniuk az érmeseknek. A tatai edzõtábor kínálatában a felkészülés alatt már a struccból készült ételek is megtalálhatók voltak. Ennek jegyében idézi a könyv a szezámmagos strucc receptjét is.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!