2024.04.20. - Tivadar

Orthorexia nervosa - Betegesen egészségesek

Orthorexia nervosa - Betegesen egészségesek
Az egészséges táplálkozás is lehet káros? Igen, derül ki osztrák szakemberek kutatásainak eredményeibõl.

A kutatók egy új - eddig még nem hallott - étkezési rendellenességrõl számoltak be, melynek neve orthorexia nervosa.
Azokat illetik ezzel az elnevezéssel, akik már betegesen arra törekednek, hogy mindig "helyesen" táplálkozzanak.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06


Egyre több olyan ember él, aki olyan sok gondot fordít az úgynevezett egészséges táplálkozásra, hogy az már betegesnek számít.

Megszületett az új étkezési zavar neve is: (a görög ortho magyarul azt jelenti, "helyes"). Azokat illetik ezzel az elnevezéssel, akik betegesen arra törekednek, hogy mindig "helyesen" táplálkozzanak. Az ételek által kiváltott betegségektõl való félelem betegíti meg az embereket - foglalta össze a lényeget Michael Kunze osztrák orvos.

Mindenekelõtt nõk és magasabban képzettek családtagjai körében jelenik meg nagyobb számban az új étkezési zavar. E csoport tagjai ugyanis rendszeresen informálódnak egészségügyi kérdésekrõl. A jelenség akkor kóros, ha jelentõs mértékben fixálódik az illetõ az egészséges táplálkozásra.

Ezek az egyének extrém módon figyelnek arra, hogy egészségesen táplálkozzanak. Elsõ lépésként teljesen alaptalanul félni kezdenek bizonyos élelmiszerektõl. Az étkezést alárendelik az egészségesség szempontjainak, és ha valami mást esznek netalán, azon nyomban lelkifurdalásuk lesz.

A "betegesen egészséges" étkezõk minden étkezés elõtt alaposan áttanulmányozzák, mennyi nyomelem vagy vitamin található az ételben, mi az, amire szüksége van az illetõnek, mi hiányzik esetleg az ételbõl. Az étkezésbõl teljesen eltûnik az élvezet és az öröm.
Ezen felül e rendellenesség következtében egyoldalúvá is válhat a táplálkozás, melynek folyamodványa gyomorpanasz, egyéb betegségek.

A szakirodalomban az új étkezési rendellenességet a bulímia és az anorexia mellé sorolják. Csakhogy a már ismert rendellenességek során az ételek mennyisége a központi kérdés, az orthorexia esetében a minõségre koncentrál a beteg.

Kunze hangsúlyozta: alapvetõen nincsenek jó és rossz, egészségtelen és egészséges ételek. Fontosabb, mit mivel eszünk, illetve az összetétel és az étel mennyisége a döntõ.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!