rss
  • Egyél reggel királyként - segítség a hatásos fogyókúrához

  • Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

    San Francisco - Ha valaki fogyni akar és szeretne továbbra is karcsú maradni, egyen szénhidrátban és fehérjében dús, nagy reggelit, majd folytassa kevés szénhidrátot és kalóriát tartalmazó ételekkel. Az endokrinológusok amerikai kongresszusán ismertette vizsgálatának eredményeit a kérdés egyik venezuelai szakértõje.

    Daniela Jakubovicz és munkatársai 15 éve használják ezt a diétát tapasztalataik szerint kiváló eredménnyel. "A legtöbb fogyókúra során a kevés szénhidrátot tartalmazó étrend nem alkalmas arra, hogy a testsúly csökkenjen. Ez lelassítja az anyagcserét, ugyanakkor a fogyókúrázó gyötrõ vágyat érez, hogy szénhidrátot egyen. Rövid ideig a testsúly csökken, de a páciens visszahízza a fölösleget" - mondta a doktornõ.

    A kutatók 94, elhízott, keveset mozgó hölgyet vizsgáltak. Véletlenszerû beosztás szerint a csoport fele az általuk kidolgozott, sok fehérjét és szénhidrátot tartalmazó reggelit ette, a másik csoport pedig csak kevés szénhidrátot kapott reggelire. Mindkét étrendben azonosan kevés volt a zsír és a kalória, de erõsen különböztek a szénhidrát tartalom szempontjából.

    A "nagy reggelit" 48 hölgy ette és naponta összesen 1240 kalóriát fogyasztottak, benne kevesebb zsiradékot (46 gramm), mint a másik csoport, de több szénhidrátot és fehérjét. Reggelijük 610 kalóriának felelt meg, ám ebédre már kevesebbet kaptak, 395 kalóriát, végül a legszerényebb étkezés - 235 kalória - a vacsora volt.

    A szénhidrátszegény koszton lévõk kevesebb kalóriát kaptak, tehát jobban kellett volna fogyniuk. Nekik a reggeli volt a legszegényebb étkezés: 290 kalória, minimális kenyérféle, gyümölcs, tojás vagy hús.

    Négy hónap után a két csoport csak abban különbözött, hogy a szénhidrátszegény étrenden lévõk átlag 13 kilót fogytak, a nagy reggelit evõk pedig csak 11 kilóval lettek könnyebbek. Az idõ elõrehaladása azonban alaposan megváltoztatta a helyzetet.

    Nyolc hónap után a kevés szénhidrátot fogyasztók átlagosan nyolc kilót visszahíztak, miközben a napjukat gazdag reggelivel kezdõ hölgyek tovább fogytak, átlagosan hét újabb kilót adtak le. Végül a bõségesen reggelizõk testsúlyuknak csaknem 21 százalékát elvesztették, míg a szénhidrátszegény koszton lévõk csak átlag 4,5 százalékot. Jakubovicz szerint a napjukat nagy reggelivel kezdõk ritkán voltak éhesek ebédidõben és nem kívántak szénhidrátot nassolni napközben sem.


    Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Zöldbabsaláta sonkával

    Hozzávalók: 30 dkg zöldbab, 20 dkg fõtt füstölt sonka, 3 evõkanál marinált paradicsompaprika, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor zöldhagyma, 1 db csípõs paprika, 2 evõkanál borecet, 4 evõkanál olaj, só (ízlés szerint), törött fekete bors.

  • Fogyis Zellerleves

    Hozzávalók: 1 db nagy zellergumó, 1 kis fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 2 húsleveskocka, késhegynyi õrölt fehér bors, 1 evõkanál étolaj, késhegynyi morzsolt tárkony, 1 mokkáskanál bazsalikom, petrezselyemzöld.

  • Száz magyar ételcsoda. Hagyományos ízek a pannon világból

    Hagyományos ételeink - legyen szó halászlérõl, töltött paprikáról vagy különféle ízesítésû rétesekrõl - páratlan elismerésnek örvendenek határainkon innen és túl.

    De hogyan is kell elkészíteni kedvenc ételeinket úgy, hogy ízük igazán eredeti legyen?

    Liptai Zoltán mesterszakács receptjei ehhez nyújtanak segítséget. A Száz magyar ételcsoda több mint egy szakácskönyv: hamisítatlan gasztronómiai kalandozás, hiszen a jól ismert alföldi és dunántúli ízvilág mellett megismertet Erdély, Kárpátalja, Felvidék és a délvidék legfinomabb fogásaival.

  • Tonhalas tészta

    Tonhalas tésztaFeltesszük a tésztának való vizet forrni, ha forr sózzuk, majd a tésztát az utasítás szerint készre főzzük. Közben egy közepes serpenyőben az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a hámozott fokhagymát, pirítjuk. Ezalatt megmossuk a paradicsomot, kivágjuk a csumáját, felezzük, kis kockákra metéljük, majd betesszük a serpenyőbe a fokhagyma mellé, lefedve, néha megkevergetve pároljuk. Közben leöblítjük hidegvízzel a kapribogyót, az olajbogyót, és a paradicsomhoz adjuk. A tonhalról leöntjük az olajat (vagy a lét, ha nem olajban eltett), villával összetörjük, és a paradicsomhoz keverjük.

  • Csirke gyorsan egyszerûen

    Hozzávalok: 1kg csirkemellfile, 1 tasak francia hagymalevespor, min. 5dl tejszin.

  • Áfonyakrémleves

    Hozzávalók: 50 dkg áfonya, 2 dl tejföl, 4 dl tejszín, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 1 evõkanál liszt, 3 szegfûszeg, só és cukor ízlés szerint.

  • Töltött káposzta

    Hozzávalók: 80 deka sertés lapocka, 50 deka oldalas, 10 deka füstölt szalonna, 50 deka savanyú káposzta, 12 darab savanyított káposztalevél, 1 doboz pritamin, 1 doboz paradicsompüré, 20 deka rizs, 2 dl tejföl, só, õrölt pirospaprika, bors, 2 db marhahúsleves
    kocka, 2 evõkanál zsíros rántás.

  • Nagyoncsokis brownie

    Hozzávalók: 200 g vaj, 200 g jó minõségû étcsokoládé és tejcsoki, 3 nagy tojás, 1 csomag vaníliáscukor, 250 g finom szemû kristálycukor, 115 g finomliszt, 1 kávéskanál só, 150 g vágott mogyoró.

  • Tartár mártás

    Készítünk jó majonaiset a következõképen: öt tojássárgája, öt kanál finom táblaolaj, öt kanál ecet (megj.: abban az idõben, nem volt ilyen erõs) s egy kevés só. Egy cserépbögre, vagy lábasban elkevertetik, egy forró vízzel félig telt lábasban a tûzhelyen folyton keverjük addig, míg sûrûsödni kezd.

  • Sonkával töltött zöldpaprika

    Hozzávalók: 4 szép nagy zöldpaprika, 15 dkg fõtt füstölt sonka, 5 dkg füstölt szalonna, 3 db egész tojás, 1 evõkanál zsemlemorzsa, 1 csapott mokkáskanál törött fekete bors, 1 gerezd fokhagyma, liszt, tojás és zsemlemorzsa a bundázáshoz;

  • Cukrozott narancshéj

    Hozzávalók: narancshéj, cukor

  • Narancs krém

    8 tojássárgáját habosra keverünk 42 deka narancson ledörzsölt finomra tört cukorral.

  • Mézescsók

    Hozzávalók: fél kg liszt, 15 dkg cukor, 1 dl olvasztott méz, 15 dkg margarin, 1 dl tejszín, 1 ek õrölt fahéj, 1 kk õrölt szegfûszeg, 1 kk gyömbérpor, 1 ek szódabikarbóna, 1 tojás.

  • Fokhagymás sült kagyló

    Hozzávalók: 1 db natúr kagylókonzerv, 2 db egész tojás, 1 dl száraz fehérbor, 10-15 dkg finomliszt, 3 gerezd fokhagyma, fél citrom leve, 1 mk reszelt citromhéj, 1 mk törött fekete bors, 1 csapott tk só.

  • Fahéjas banánkenyér

    Hozzávalók: Hozzávalók egy 22 cm hosszú formához: 20 dkg liszt, 2 tojás, 15 dkg cukor, 18 dkg olvasztott vaj, 2 nagy érett banán, 1 teáskanál õrölt fahéj, 1,5 teáskanál sütõpor, csipetnyi só.

  • Kínai csirkeleves

    Hozzávalók: 1 csirke, 3 dkg szárított kínai gomba, 2,5 l csirkehúsleves, 1 csomag vegyes zöldség, 5 dkg kínai rizsgombóc, sárgarépa, zeller, póréhagyma, 34 dkg bambuszrügy, szójaszósz, chili.

  • Rizses-májas hurka

    Hozzávalók: (kb. 4 kg kész hurkához) 1 kg disznómáj, 80 dkg húsos tokaszalonna, 1 kg disznótüdõ, 40 dkg rizs, 15 dkg zsír, 25 dkg vöröshagyma, 2 dkg õrölt fekete bors, 1 dkg õrölt szegfûbors, 1 csapott evõkanál majoránna, 3 dkg pirospaprika, só;

  • Almás muffin

    Hozzávalók: 4-5 db zöld alma, 1 kiskanál szódabikarbóna, 1 pohár tejföl, 10 dkg zabpehely, 2 db tojás, 20 dkg teljes kiõrlésû liszt, 2 dkg olvasztott vaj, nyírfacukor vagy méz, fahéj.

  • Rakott kelbimbó

    Hozzávalók: 80 dkg kelbimbó, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagyobb csirkemell, 5-10 dkg füstölt tarja, 5 dkg vaj, 1 dl tejszín, 15 dkg árpagyöngy (gersli), 3 evõkanál zsemlemorzsa, 1 leveskocka, só, bors, borsikafû, 2 tojás, 10 dkg reszelt sajt.

  • Amerikai hamburger

    Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg darált marhahús, 30 dkg darált sertéshús, 1 vöröshagyma, 3 teáskanál worcester-szósz, 2 teáskanál mustár, 2 teáskanál ketchup, 1/2 teáskanál õrölt bors, só, olaj, 4 hamburger-zsömle, 4 salátalevél, 1/2 lilahagyma, 2 paradicsom, 1/2 salátauborka, 4 szelet sajt.