2024.04.20. - Tivadar

Narancslekváros húsvéti sült sonka

A különlegesen pikáns sonka fõzéséhez és sütéséhez is narancsot használunk, és a fõzés után még a sütõbe is kerül. Ha szeretnénk kipróbálni ezt a (nemcsak) húsvéti ételt, olyan sonkát válasszunk, amelyen van egy kevés bõrös zsírréteg is.(Bár ennek jelentõs részét le is vághatjuk, illetve majd kisül.)
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Hozzávalók: 2 kg bõrös füstölt sonka (pl. darabolt füstölt comb csont nélkül),1 nagyobb sárgarépa ,1/2 zeller,1 hagyma, 3 babérlevél, 10 db egész fekete bors, 2-3 ág kakukkfû, 2 narancs

A sütéshez: friss kakukkfû és rozmaring, babérlevél, só, õrölt bors, egész kömény, 10 dkg narancslekvár

Elkészítés: A sonkát alaposan mossuk le, és pár órára áztassuk vízbe. A zöldségeket pucoljuk meg. A sonkát megfelelõ méretû lábasban tegyük fel fõzni. Öntsük fel annyi tiszta vízzel, amennyi ellepi. Tegyük a fõzõlébe a darabolt sárgarépát, zellert és hagymát, a babérlevelet és az egész borsot, a narancsok vékonyan levágott héját és kifacsart levét. Ha a fõzõlé felforrt, lassú tûzõn fõzzük tovább kb. 60 percig. Ezt követõen 30 percig hagyjuk a fõzõlében állni.

A húst vegyük ki a lébõl. A bõrt késsel vágjuk le vékonyan úgy, hogy kb. 1 cm zsír maradjon a sonkán. A megmaradó zsírréteget éles késsel vágjuk be 1 cm-es rombusz alakzatban. A vágások mentén tegyük bele a rozmaring levelektõl megtisztított ágat, a kakukkfû ágakat és a kettétört babérleveleket (lásd kép). A sonkát enyhén sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg kevés egész köménnyel, és tegyük be 20 percre 170 fokos sütõbe. Közben a rozmaring leveleket vágjuk apróra, és keverjük el a narancslekvárral. Ha szükséges, hígíthatjuk kevés vízzel, így könnyebb szilikon ecsettel a sonkára kenni. Ha a sonkán lévõ zsír réteg 20 perc elteltével gyöngyözni kezd, vegyük ki a sütõbõl, és minden oldalán kenjük meg a rozmaringos narancslekvárral. Ezt többször ismételjük a következõ kb. 50 perc alatt, amíg a sonka elkészül.

Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!