2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Francia hagymaleves sajtgombóccal

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 1 evõkanál olívaolaj, 1 evõkanál cukor, 2 evõkanál vörösborecet, 5 dkg liszt, 3 dl száraz fehérbor, 4,5 dl erõleves (kockából), 1 kávéskanál ételízesítõ, 2 evõkanál vágott petrezselyem.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A sajtgombóchoz: 1 tojás, 1 evõkanál liszt, 5 dkg reszelt sajt, 1 evõkanál tejföl, õrölt bors és szerecsendió-virág.

Elõkészítés: A hagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük.

Elkészítés: A vajat és az olívaolajat nagy serpenyõben felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, és kb. 20 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a cukrot, és addig kevergetjük, amíg a cukor karamellizálódik. Aláöntjük az ecetet is, és 2 percig pároljuk. Meghintjük a liszttel, és állandóan kevergetve, 1 percig pirítjuk. Felöntjük a fehérborral, az erõlevessel és 3,5 dl vízzel, hozzátesszük az ételízesítõt. Folyamatosan keverjük, amíg a leves felforr, és kissé besûrûsödik. Kis lángon további 25 percig fõzzük. Végül a petrezselyemmel ízesítjük.

A gombóchoz a tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a sajtot, a tejfölt, a fûszereket. Jól összedolgozzuk, vizes kézzel apró gombócokat formázunk. A forrásban lévõ levesbe tesszük, 10 percig kis lángon forraljuk, majd félrehúzzuk a tûzrõl, és 10 percig lefedve állni hagyjuk. Ezután tálaljuk.

Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!