2024.03.29. - Auguszta

Ponty halászlé

Hozzávalók: 1,5 kg ponty és 2 pontyfej, 4 fej vöröshagyma, 1 burgonya, l paradicsom, 1 paprika, 1-1 teáskanál erõs és édes pirospaprika, só.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A pontyot megmossuk, megtisztítjuk, kibelezzünk, és kifilézzük. A halhúst kisebb kockákra vágjuk. Sóval, paprikával bedörzsöljük, majd hideg helyen állni hagyjuk. A megtisztított fejeket a felszeletelt hagymával együtt enyhén megsózzuk, és 1,5 liter vízben feltesszük fõni. Tehetünk bele 1 szem nyersburgonyát, paradicsomot, paprikát, de az sem baj, ha a paprika csumája is a fazékba kerül. 1,5 óráig fõzzük, majd gondosan átpasszírozzuk. Ezt az alaplevet ismét felforraljuk, ízlés szerint keverünk bele erõs paprikát, majd beletesszük a befûszerezett, kockára vágott halat.

Egyes vidékeken metéltet, vagy apró, vastag csipetkét, kockatésztát fõznek a halászlébe, de azt hamarabb kell a lébe tenni, mert hosszabb idõ alatt fõ meg, mint a hal. A halászlét ne m kevergetjük, csak megrázzuk az edényt, nehogy összetörjük a halat. A halászlé mellé külön tálaljunk erõs paprikát annak, aki tüzesebben szereti. A hagyományos halászlé szabad tûzön, szolgafa horgára akasztott vasbográcsban készítve az igazi. Ennek híján természetesen fazékban fõzve is elkészíthetjük.

Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!