2024.04.20. - Tivadar

Káposzta savanyítása

A kis cseréphordóban nagyon lól lehet savanyítani. Következõ az eljárás. A gyalult káposztát rétegezve kell a hordóba rakni. A rétegek közé sót, babérlevelet, köménymagot, szárított egész fûszerpeprikát, a káposzta torzsáját, esetleg birsalmaszeleteket lehet tenni ízlés szerint (én mindegyiket szoktam).
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A só mértéke az egyedüli, amit tudni kell, káposzta kg-onként kb. 3 dkg. Rétegezés közben jól le kell nyomkodni a káposztát. Ha az edény megtelt, mégegyszer jól le kell nyomkodni!
Ezután a tetejére kerülhet egy 15-20 dkg-os kenyérdarab (én gézbe szoktam tekerni, hogy ne málljon szét).

A kenyérben lévõ élesztõgombák segítenek az erjedés beindulásában.Ezt néhány nap múlva (2-3) ki kell venni belõle.Ekkorra már bõséges levet enged, ha szobahõmérsékleten van, az erjedés is megindul. Ezt onnan lehet tudni, hogy habzani kezd, ki is folyhat a leve, ezért kell egy nagyobb edénybe állítani erre az idõre.

A forrás befejezése utánhûvös helyen egy évig is eláll, ha addig el nem fogy! A kis peremben állandóan víznek kell lennie (kb. hetente 1x ellenõrzendõ).

Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!