2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Gesztenyés libasült

A liba sütésére kilónként körülbelül 35 percet számoljunk. A töltelék miatt ehhez még 30 percet adjunk hozzá. A liba akkor kész, ha combjába hústût szúrva a kicsepegõ lé már nem véres.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Hozzávalók 6 személyre: 1 zsömle, 4 savanykás alma, 2 hagyma, 25 dkg tisztított gesztenye (tasakos), 1 tojássárgája, 1 mokkáskanál szárított kakukkfû, 1 mokkáskanál szárított majoránna, 1 konyhakész liba (kb. 3,5 kg), 1 csirkehúsleves kocka (pl. Knorr), 12 db fõzõtasakos burgonyagombóc.

A mártáshoz: 50 ml piros szõlõlé, 4 dl húsleves kockából, 1 erõleves kocka, 2 evõkanál ételsûrítõ, 2 evõkanál konyak.

A káposztához: 60 dkg vöröskáposzta, 1 fej hagyma, 1 evõkanál ribizlilekvár, 2 dl almalé, 1 teáskanál forraltbor fûszerkeverék.

A töltelékhez a zsömlét vízbe áztatjuk. Megtisztítunk 2 almát és 1 hagymát, mindkettõt kis kockákra vágjuk. A gesztenyéket negyedeljük. A zsömlét kinyomkodjuk, összekeverjük a hagymával, az almával, a gesztenyével, a tojássárgájával, és sóval, borssal, kakukkfûvel, majoránnával fûszerezzük. A sütõt 200 fokra elõmelegítjük. A libát megmossuk, kívül-belül bedörzsöljük sóval és borssal, és beletöltjük a tölteléket. A nyílást összetûzzük, és a mellével lefelé tepsibe fektetjük. Felforralunk fél liter vizet a húsleveskockával, a libára öntjük, és a sütõben kb. 2,5 óráig sütjük. Közben többször meglocsoljuk a levével, megszurkáljuk a bõrét, és meg is forgatjuk.

Egy óra elteltével megtisztítjuk a maradék almát és hagymát, összevágjuk, és a sült köré szórjuk. A káposztát megtisztítjuk, négybe vágjuk, torzsáját kivágjuk. A negyedeket vékony csíkokra vágjuk vagy gyaluljuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A káposztát összekeverjük a hagymával, a ribizli lekvárral, jódozott sóval és borssal ízesítjük, és kb. 30 percig állni hagyjuk. Ezután a káposztát egy nagy lábosba tesszük, ráöntjük az almalevet, és lefedve kb. 25 percig pároljuk. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, húsát kis kockákra vágjuk, és a 25 perc letelte után a forralt bor fûszerkeverékkel együtt a káposztához adjuk. További 10 percig fõzzük A gombócokat a csomagon olvasható utasítás szerint sós vízben megfõzzük. Leszûrjük, kivesszük a csomagokból. A libát tálra emeljük, melegen tartjuk. A pecsenyelevet zsírtalanítjuk, és kis lábosba szûrjük. Hozzáöntjük a szõlõlevet, a húslevest és összeforraljuk. Az ételsûrítõvel besûrítjük,és konyakkal ízesítjük. Tálaláskor a libát felszeleteljük, és a tölteléket külön kínáljuk. A gombóccal és a párolt káposztával körítjük.

Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!