Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A mártáshoz: 50 ml piros szõlõlé, 4 dl húsleves kockából, 1 erõleves kocka, 2 evõkanál ételsûrítõ, 2 evõkanál konyak.
A káposztához: 60 dkg vöröskáposzta, 1 fej hagyma, 1 evõkanál ribizlilekvár, 2 dl almalé, 1 teáskanál forraltbor fûszerkeverék.
A töltelékhez a zsömlét vízbe áztatjuk. Megtisztítunk 2 almát és 1 hagymát, mindkettõt kis kockákra vágjuk. A gesztenyéket negyedeljük. A zsömlét kinyomkodjuk, összekeverjük a hagymával, az almával, a gesztenyével, a tojássárgájával, és sóval, borssal, kakukkfûvel, majoránnával fûszerezzük. A sütõt 200 fokra elõmelegítjük. A libát megmossuk, kívül-belül bedörzsöljük sóval és borssal, és beletöltjük a tölteléket. A nyílást összetûzzük, és a mellével lefelé tepsibe fektetjük. Felforralunk fél liter vizet a húsleveskockával, a libára öntjük, és a sütõben kb. 2,5 óráig sütjük. Közben többször meglocsoljuk a levével, megszurkáljuk a bõrét, és meg is forgatjuk.
Egy óra elteltével megtisztítjuk a maradék almát és hagymát, összevágjuk, és a sült köré szórjuk. A káposztát megtisztítjuk, négybe vágjuk, torzsáját kivágjuk. A negyedeket vékony csíkokra vágjuk vagy gyaluljuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A káposztát összekeverjük a hagymával, a ribizli lekvárral, jódozott sóval és borssal ízesítjük, és kb. 30 percig állni hagyjuk. Ezután a káposztát egy nagy lábosba tesszük, ráöntjük az almalevet, és lefedve kb. 25 percig pároljuk. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, húsát kis kockákra vágjuk, és a 25 perc letelte után a forralt bor fûszerkeverékkel együtt a káposztához adjuk. További 10 percig fõzzük A gombócokat a csomagon olvasható utasítás szerint sós vízben megfõzzük. Leszûrjük, kivesszük a csomagokból. A libát tálra emeljük, melegen tartjuk. A pecsenyelevet zsírtalanítjuk, és kis lábosba szûrjük. Hozzáöntjük a szõlõlevet, a húslevest és összeforraljuk. Az ételsûrítõvel besûrítjük,és konyakkal ízesítjük. Tálaláskor a libát felszeleteljük, és a tölteléket külön kínáljuk. A gombóccal és a párolt káposztával körítjük.
Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!