2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Tarkabab currys mártásban

Hozzávalók: 40 dkg bab, 1 babérlevél, 1 kávéskanál kurkuma, 1 kávéskanál csemege pirospaprika, 1 evõkanál vaj, 1 liter víz; a curryhez: 4 paradicsom, 25 dkg Pannónia sajt, 1-1 evõkanál vaj és olívaolaj, 2-2 evõkanál koriander és finomra reszelt gyömbér, 1 evõkanál kömény, fél kávéskanál édeskömény, 1 kávéskanál kurkuma, 2 evõkanál citromlé, 1 evõkanál só, 1 csokor finomra vágott petrezselyem.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A babot megmossuk, és elõzõ este beáztatjuk. Másnap a maradék áztatóvízzel együtt 1 liter vízbe feltesszük fõni. Sóval, babérlevéllel, kurkumával, pirospaprikával ízesítjük, és beletesszük az evõkanálnyi vajat. Kuktában addig fõzzük, amíg a leve sûrû nem lesz. Általában 25 perc alatt megfõ. Amíg a bab fõ, elkészítjük a currymártást. Kis mozsárban összekeverjük a koriandert a köménnyel, az édesköménnyel, és porrá zúzzuk.

A gyömbért 1 deci vízzel összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a porrá zúzott fûszereket, és sóval, citromlével addig keverjük, míg az egész tejszínes állagúvá nem válik. Ha sûrû lenne, kevés vízzel hígítjuk. Elõhevített vajon hirtelen megpirítjuk a kockákra vágott sajtot, majd tálkába szedjük. A fûszerkeveréket ráöntjük a serpenyõben maradt vajra, jól elkeverjük, majd belerakjuk a kockákra vágott paradicsomot, és addig sütjük, míg a paradicsom pépes nem lesz. Ekkor beleforgatjuk a fõtt babot, a sült sajtot, és öntünk rá néhány evõkanálnyit a bab levébõl. Takarékon, néha megrázogatva 5 percig fõzzük. Tálaláskor a tetejét megszórjuk apróra metélt petrezselyemmel, és meglocsoljuk egy evõkanál olívaolajjal.

Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!