2024.04.23. - Béla

Áfonyás lepény

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 15 dkg hideg vaj, 1 tojássárgája, 5 dkg cukor, csipetnyi só. A töltelékhez: 50 dkg fekete áfonya, 1 banán, 2 tojásfehérje, 5 dkg mandulaforgács, 5 dkg cukor, fél citrom kifacsart leve, 1 mokkáskanál fahéj, 2 evõkanál tej.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A vajat az átszitált liszttel, a tojássárgájával, a cukorral, kevés sóval összemorzsoljuk, és tésztát gyúrunk belõle. 1órán át hideg helyen pihentetjük. A tojásfehérjébõl kemény habot verünk. A banán héját lehúzzuk, és vékony szeletekre vágjuk. Citromlével megöntözzük, hogy ne barnuljon meg. A mandulát összekeverjük a fahéjjal, a cukorral, hozzátesszük a banánkarikákat, és a habba keverjük.

Az áfonyát megmossuk, lecsepegtetjük, és a habhoz adjuk. A tésztából egy nagyobb és egy kisebb cipót formálunk. A nagyobb tésztadarabot akkorára nyújtjuk, hogy egy 24 centis kerek tortaformát ki tudjunk vele bélelni. A tészta peremét megkenjük hideg vízzel. A gyümölcsös, habos masszát a tésztára terítjük. A maradék tésztát akkorára nyújtjuk, hogy betakarja a tölteléket. Közepét kilyukasztjuk. A maradék tejet összekeverjük a tojássárgájával, és megkenjük vele a tészta tetejét. A 190º C-ra elõmelegített sütõ alsó rácsán 45 perc alatt szép aranysárgára sütjük.

Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!