2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Fagylaltos meglepetés

Hozzávalók 8 adaghoz: 12 dkg omlós keksz, 6 dkg tisztított dióbél, 6 dl vaníliafagylalt, 6 dkg barnacukor, 9 dkg vaj, 17 dkg finom kristálycukor, 4,5 dl tejszín, 4 dkg kakaópor, 6 dl csokoládé- vagy kávéfagylalt, 1 evõkanál csokoládéforgács vagy -dara.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elõkészítés: A kekszet morzsává törjük. A dióbelet felaprítjuk. A vaníliafagylaltot a mélyhûtõbõl a hûtõszekrénybe áttesszük, hogy kissé megpuhuljon.

Elkészítés: A sütõt elõmelegítjük 200 fokra (gázsütõ 3. fokozat). A kekszet összedolgozzuk a dióval, a barnacukorral, 7 dkg vajjal, és a keveréket egy kb. 24 cm átmérõjû tûzálló lapos tálba nyomkodjuk úgy, hogy az oldalára is jusson. A sütõben 8 percig sütjük, hagyjuk kihûlni.

A vaníliafagylaltot széles lapos késsel a tésztára kenjük, majd másfél órára betesszük a mélyhûtõbe. Teflonedényben összekeverünk 15 dkg cukrot, 1,2 dl tejszínt, a kakaóport, a maradék vajat, és lassú tûzön, állandóan kevergetve sima krémmé fõzzük. Hagyjuk kihûlni, majd a vaníliafagylaltra öntjük, és 30 percre újra visszatesszük a mélyhûtõbe.

A csokoládé- vagy kávéfagylaltot szobahõmérsékleten állni hagyjuk, amíg kenhetõ lesz, de nem olvad meg teljesen. Ekkor egyenletesen a csokoládéra kenjük, és kb. 1 órára visszatesszük a mélyhûtõbe. A maradék tejszínt kemény habbá verjük a maradék cukorral, és egyenletesen a tortára kenjük. Megszórjuk csokoládéforgáccsal, és lefedetlenül 3 órára visszatesszük a mélyhûtõbe.

Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!