2024.03.29. - Auguszta

Fesztelen diéta - Fogyasztás akupunktúrával

Statisztikai adatok szerint minden második felnõtt ember valós vagy vélt súlytöbblettel rendelkezik, melytõl szeretne megszabadulni. Ök tudják, a fogyókúra nem kevés áldozatot, lemondást és önfegyelmet igényel, s a keservesen leadott kilókat nagyon könnyû visszahízni. Az akupunktúra több ezer éves kínai gyógymód, mely jelentõs segítséget tud nyújtani a fogyókúrázóknak a siker eléréséhez. A kezelésnél pontos elõírások alapján - a páciens tüneteitõl függõen - vékony tûket vezetnek a bõrbe az energiapontok felett. Az akupunktúra több fajtája közül a fül-akupunktúra a legnépszerûbb. Ezzel a módszerrel dolgozik a mongóliai származású - 1991 óta hazánkban élõ és praktizáló - dr. Balogh Cicke orvosnõ, aki beavat minket az akupunktúrás fogyókúra rejtelmeibe.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

ideál:A kínai orvoslás megkülönbözteti a test-akupunktúrát a fül-akupunktúrától. Miért vált ez utóbbi népszerûbbé a fogyást elõsegítõ kezeléseknél?

Dr. B. C.: A fül az idegvégzõdésekkel egyik legjobban ellátott terület, és innen jut el leghamarabb az impulzus az agyba. Ezenkívül olyan tartós tûket használunk, melyek hosszabb távon - fogyókúra esetén három hétig - is a fülben maradnak. Tehát nem kell kétnaponta kezelésekre járni, elegendõ csak akkor jönni.

ideál:Milyen hatásmechanizmussal fogyaszt az akupunktúra?

Dr. B. C.: A kezelés nem önmagában, hanem diétázással együtt hatékony. A háromhetes kezelés elsõ hetében napi 1000 kcal-ás, a második és harmadik héten napi 600 kcal-ás, meghatározott ételekbõl álló diétát kell tartani, a kívánt hatás elérése érdekében. Az akupunktúra abban segít, hogy be tudjuk tartani a diétát, különösebb éhségérzet, idegesség, ingerültség nélkül, és közben az anyagcserénk elõsegítse a fogyást. Tehát az éhségpontokra mindenképpen kerül tû. A kezelést megelõzõen diagnosztizáljuk a túlsúly okát, más pontokat is stimulálunk. Hormonális probléma esetén a mirigyek akupunktúrás pontjait is kezeljük.

FIGYELEM! Depressziós hízásnál azonban a depressziót kell elsõsorban gyógyítani: akupunktúrával, pszichoterápiával és/vagy kine-ziológiával.

ideál:Milyen hatékony az akupunktúrás fogyás?

Dr. B. C.: Három hét alatt - megfelelõ diéta és mozgás mellett - 6-8 kg súlycsökkenés érhetõ el. Ezután két hét szünetet kell tartani, ilyenkor kiszedjük a tûket, de a diétát tanácsos tovább folytatni, ha nem is olyan szigorúan, mint a kúra ideje alatt. A háromhetes kezelést két-két hét kihagyással mindössze háromszor lehet megismételni, utána több hónapos szünet javasolt. Amint eléri a páciens a kívánt testsúlyt, abbahagyjuk a kezelést.

ideál:Tud-e segíteni az akupunktúra abban, hogy ne szedjük vissza leadott kilóinkat?

Dr. B. C.: Igen, ehhez havonta két-három napra teszünk be tûket a fülbe, így újra és újra stimuláljuk a fogyásért felelõs pontokat, vagy az akupunktúrás pontokra különféle magokat helyezünk, amiket bizonyos idõközönként nyomkodni kell. Fogyásnál a tûk mindig hatásosabbak, de súlymegtartás esetén ez utóbbi megoldás is kitûnõen mûködik.

ideál:Az akupunktúrás fogyókúra mindenkinél eredményes?

Dr. B. C.: Nagyon fontos, hogy bízni kell benne, és nem szabad félni a tûtõl! Hiszen, ha valaki hitetlen vagy félelmei vannak, akkor felborul a test-lélek-szellem harmóniája, ami alapköve a kínai orvoslásnak, így az akupunktúrának is. Nem hatásos a testi kezelés, ha valaki lelkileg vagy szellemileg ellenáll. Ezért gyerekeknél csak 14-16 éves kortól alkalmazzuk, mikor már képesek tudatosan együttmûködni. Legnehezebben azokon lehet segíteni, akiknél hormonális probléma okozza a túlsúlyt.

ideál:Milyen mellékhatása lehet a módszernek?

Dr. B. C.: Nagyonritkán elõfordul, hogy allergiás tünetek jelentkeznek, mert a szervezet rosszul reagál az idegen anyagú fémre, a tûre. Ilyen esetekben a már említett növényi magokat használjuk.

ideál:Kell-e figyelni valamire abban az idõszakban, amikor a tûk bent vannak a fülben?

Dr. B. C.: Intenzív testmozgás közben ajánlott letakarni a füleket fejpánttal vagy kendõvel, hogy ne kerüljön verejték a tûk közelébe, mert akkor azok kieshetnek. Ugyanígy vigyázni kell fürdésnél és hajmosásnál is.

ideál:Akupunktúra segítségével viszonylag rövid idõ alatt jelentõs fogyást lehet elérni. Egyes szakértõi vélemények szerint nem egészséges a hirtelen nagy súlycsökkenés. Mi errõl a véleménye?

Dr. B. C.: Valóban problémát okozhat, ha a szervezet olyan vitaminokat, ásványi anyagokat veszít, melyekre szüksége lenne. Ezért fontos a diéta alatt ezeket valamilyen módon pótolni. Az akupunktúrás orvos erre vonatkozóan is ad tanácsot a kúra kezdetét megelõzõ konzultáción.

ideál:Manapság lehet hallani mágneses és lézeres akupunktúrás fogyásról is. Ez miben más, mint a tûvel történõ kezelés?

Dr. B. C.: E két újfajta módszer nagyon hatásos, és nem kell félni a szúrástól sem. A tûnek viszont az a nagy elõnye, hogy tartósan bent maradhat a fülben, és nem szükséges hetente többször kezelésre járni.

Sziebig Tímea

A cikkben szereplõ természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztõségének álláspontjával.

fogyókúra, akupunktúra
Ideál - Reforméletmód magazin 2003;15(5):18-19 Celsus Kft.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!