Tartár mártás
Készítünk jó majonaiset a következõképen: öt tojássárgája, öt kanál finom táblaolaj, öt kanál ecet (megj.: abban az idõben, nem volt ilyen erõs) s egy kevés só. Egy cserépbögre, vagy lábasban elkevertetik, egy forró vízzel félig telt lábasban a tûzhelyen folyton keverjük addig, míg sûrûsödni kezd.
Akkor rögtön egy hideg vízzel telt edénybe állítjuk s addig kavarjuk, míg ki nem hûlt. Most a majonaise kész s ez több féle hideg és pikáns mártásnak az alapja. Úgy szintén hideg halak és pecsenyék bevonására is használtatik, melyeket aztán még csinosan díszítve tartármártással szoktak feladni, melyet a következõkép készítünk el: a már kész majonaisehez lassan hozzákeverünk két kanál francia mustárt, egy kis cukrot, kevés töröttborst, fél citromnak a levét s annyi fehérbort, hogy a mártás szép sûrû legyen.