2024.03.29. - Auguszta

Libaaprólék rák-öntettel

7 deci tejben puhára fõzünk 15 deka válogatott jól megmosott rizst és kihagyjuk hûlni. A libaaprólékot és 1/4 kiló kockára vágott borjúcombot a rizzsel egyidejûleg sósvízben puhára fõzünk, úgyszintén 6-10 szép nagy rákot.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

10 deka vajat elkeverünk 4 tojássárgájával s egy egész tojással, hozzátesszük a kihûlt sûrû rizst, megsózzuk s a 4 tojás kemény habját is hozzákeverjük. Az idõközben megfõtt rákok ollóit s a farkakat kiszedjük, héját pedig mozsárban megtörjük s egy lábosba 7 deka vaj s egy fél fej karikára vágott hagymával pároljuk.

A megpuhult húst leszûrjük s a csontokról leszedjük. Egy pudingformát, vagy ha az nincs egy másfél literes lábost kikenünk vajjal s egy pár rákocskát s a májból kis szeleteket alul csinosan elrendezünk. Ráteszünk a rizstömegbõl egy réteget, aztán a hús és rák darabkákból, ismét rizst, húst. Fölül rizst teszünk, a formát becsukjuk, vagy befödjük s gõzben 3/4 órát fõzzük. Ezalatt elkészítjük a mártást.

A héjakról leöntjük a vajat egy másik lábosba s az aprólékról leszûrt lébõl egy nagy merítõkanállal öntünk a héjakra s jól elhagyjuk fõni. A vajhoz, egy evõkanál lisztet keverünk s ha már jól habzik, hozzá szûrjük a héjakról a levet, folytonos kavarás mellett, hogy csomós ne legyen. Ha sûrû akkor a még megmaradt lével hígítjuk s szép sima mártássá fõzzük, melyet azután külön csészébe tálalunk a kiborított pudinghoz.

Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!