2024.03.29. - Auguszta

Töltött szõlõlevél

Nagyon jó tavaszi étel a töltött szõlõlevél, melyet tetszés szerint egressel, vagy sóskával lehet elkészíteni. A szõlõ leveleket jól megmossuk s gyenge ecetes vízben leforrázva állni hagyjuk. Ez alatt elkészítjük a tölteléket. Egyenlõ részben veszünk felsál és disznóhúst, megdaráljuk, feleannyi rizst veszünk, mint húst, egy tojást, pirított vereshagymát, kis törött borsót, sót, mindezt jól elkeverjük.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A szõlõleveleket leszûrjük, azután belegöngyölünk mindegyikbe annyit, hogy a levél jól befödje. Egy fél liter egrest száraitól megtisztítva, nagyobb lábasba teszünk, beletesszük a szármákat, vizet öntve rá, fél óráig, lassan fõzzük.

Akkor kiszedjük a leveleket egy tálba, vagy egy tányérra, egy másik lábasba pedig, világos rántást készítünk s felöntjük az egressel. Megsózzuk (aki szereti, meg is cukrozhatja) s ha a rántással már jól elvegyült s párszor felforrt, megint belefektetjük a leveleket s szép lassan fõzzük, még egy jó fél órát, vagyis, míg a töltelék jól megfõtt.

Pár kanál tejfelt teszünk még hozzá s így az étel elkészült. Ha sóskával akarjuk, akkor a szármákat fõzzük lábasban s a sóskát összevagdalva, zsírban pároljuk, liszttel behintve, felöntjük vízzel, melyben a töltelék fõtt. Jól elkeverjük, néhányszor felfõzzük, megsózzuk, tejfelt teszünk bele. Belefektetjük a töltött leveleket s fõzzük még egy jó fél óráig.

Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!