Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az amerikai és a brit egyetem szakemberei 93 600 nõ étrendjét vizsgálták, a 25-42 év közötti alanyok 18 esztendõn át kérdõívet töltöttek ki négyévente étrendjükrõl.
A tanulmány ideje alatt 405 szívrohamot jegyeztek fel körükben. A legtöbb áfonyát és epret fogyasztó nõknél 32 százalékkal esett a szívroham kockázata azokhoz képest, akik havonta egyszer vagy kevesebbszer fogyasztották a bogyósokat, sõt azokhoz képest is, akik általában gyümölcsben és zöldségben gazdag étrendet követtek.
Kimutattuk, hogy ezeknek a gyümölcsöknek még fiatalkori fogyasztása is csökkenti a szívroham veszélyét az élet késõbbi szakaszában- mondta a tanulmány vezetõ szerzõje.
Egy korábbi amerikai tanulmány már kimutatta, hogy mintegy 20 százalékkal ritkább a szív-és érrendszeri halálozás a növényi flavonoidokat friss zöldség és gyümölcs formájában rendszeresen fogyasztók körében.