rss
Adó 1 százalék felajánlással sokat segít! Válasszon EGY jó ügyet:
gyógyító gyermekmentő támogatás bohócdoktorok a beteg gyerekekért  állatmenhely, állatvédő, támogatás, adó 1 százalék, kutyaotthon, állatotthon  gyermekmentés, gyógyítás, adóbevallás, adó 1 százalék felajánlás, adóegyszázalék
A legapróbb adó 1 százalék támogatása is ÉLETET ment!
  • Az ünnepi ételek elmaradhatatlan hozzávalói

  • Az ünnepi ételek elmaradhatatlan hozzávalóiA mézes sütemények receptje sok családban nemzedékről nemzedékre száll. Ennek az ősi édesítőszernek az emberek mindig is gyógyhatást tulajdonítottak. Az ókori egyiptomiak, de a görögök és a rómaiak is a fény ünnepén - vagyis karácsonykor - mézesbábokat vagy az isteneket ábrázoló mézes lepényeket fogyasztottak, vagy áldoztak fel oltáraikon. A középkori Európában már gyömbérrel ízesített mézeskalács is került az ünnepi asztalra, aztán ezeket még további, Keletről származó fűszerekkel ízesítették.

    Az ünnepi ételek fűszerei

    A fahéj: a babérfélék családjába tartozó, édes, csípős, kissé fanyar ízű fűszer, amely kéregként és őrleményként kerül az ételeinkbe. A mézeskalács, az almás sütemények, a fánkok ízesítésére, egészben pedig befőttek, mártások, forralt borok ízesítésére használjuk. Emésztésserkentőként, étvágyjavítóként, gyomorerősítőként tartják számon.


    A gyömbér: Kínában, Indiában már az ókorban is használták, elsősorban gyomorerősítő, étvágyjavító hatása miatt. Manapság leveseket, szószokat aromásítunk vele, és ugyancsak közkedvelt ünnepi édességként tálalják fel sok családban a gyömbéres süteményt is.

    A szegfűszeg: a kínai piacokon már az i. e. 200 évvel is keresett fűszer volt, mert az előkelőségek a szájuk illatosítására használták. Antiszeptikus, száj- és fogápoló, bélnyugtató, fejfájás elleni borogatás, rekedtség elleni szer, kiváló ízesítője a gyümölcsszószoknak, -leveseknek és a mézeskalácsnak is.


    Az ánizs: a Földközi-tenger mellékéről származó, köményre emlékeztető, erőteljes, édesen aromás ízű fűszer. Már az egyiptomiak is használták, elsősorban étvágyjavító, emésztésserkentő, hurutoldó, gyomor-, bél- és epebántalmak elleni szerként. A gasztronómiában ma sokoldalúan alkalmazzák, mégpedig elsősorban édes rizsek, pudingok, puncsok jellegzetes ízesítőanyagaként.

    A csillagánizs: az ánizshoz hasonlító, édeskés ízű fűszer Dél-Kínából származik. Sütemények, gyümölcslevesek ugyancsak jellegzetes ízesítőszere. Illóolaj-, gyanta-, csersavtartalma miatt görcsoldó, szélhajtó, gyomorerősítő hatású.


    Elmaradhatatlan kellék: az alma

    Tudnivaló, hogy az alma ősi egészség-, termékenység- és szépségszimbólum, egyben a családi együvé tartozás jelképe is. Ezt tükrözik a karácsonyhoz kötődő almával kapcsolatos babonák, hiedelmek is. Az egyik legismertebb közülük, hogy a szenteste a vacsoraasztalnál cikkekre vágott, a család tagjai között szétosztott alma elfogyasztása erőben, egészségben egyben tartja a családot. A néphit szerint, az, aki eszik az almából, és a következő évben valami miatt elsodródik a családjától, az együtt elfogyasztott almára gondolva hazatalál.

    A népi vallásos énekekben az aranyalma a gyermek Jézus jelképe. A gyümölcs ebben az értelemben a szerelem "eredményét" szimbolizálja, és magában hordja a jövő ígéretét. A karácsonyfára helyezett alma Krisztus születését jelképezi.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Aqua detox - a méregtelenítés új lehetõsége

    Modern korunkban az emberi szervezetet nap, mint nap óriási mennyiségû szennyezõ anyag terheli, ezért méregtelenítõ szerveink szinte "csúcsra járva" kénytelenek dolgozni, de kapacitásuk sajnos nem végtelen! A testidegen anyagok - amennyiben nem tudunk tõlük megszabadulni - elraktározódnak a szervezetben. A salakanyag felhalmozódás ily módon a "civilizációs betegségek" kialakulásának egyik fõ pillére.

  • Ételek fejfájás ellen

    Amikor lecsap a fejfájás, szeretnénk minél hamarabb megszabadulni tõle, sokan azonban ódzkodnak a fájdalomcsillapító szerek szedésétõl. Jó tudni, hogy vannak olyan ételek, amelyek segíthetnek.

    Hatásos lehet a fejfájás, fõleg a másnaposság miatti sajgás csillapítására a héjában sült burgonya. Az alkohol vizet von el a szervezetbõl, ahonnan emiatt más fontos anyagok, például elektrolitok is távoznak. Ezeket - így az idegrendszer és az izmok megfelelõ mûködéséhez szükséges potassziumot - pótolni kell, ebben segíthet a krumpli.

  • Itt van a nátha, itt van az õsz

    Fáradtság, láz, fejfájás és megállíthatatlannak tûnõ orrfújás. Ilyenkor sokan a régi, jól bevált népi gyógymódot alkalmazzák: C-vitamin, aszpirin, mézes forró tea, sok alvás és majd elmúlik.

    Mossuk ki szervezetünkbõl a mérgezõ anyagokat, illetve fogyasszunk minél több friss gyümölcsöt és zöldséget – ezeket az általános jó tanácsokat mindenképpen fontos szem elõtt tartani. Fõleg olyan vitamintartalmú ételeket fogyasszunk, amelyek baktériumölõ tulajdonságokkal rendelkeznek (például fokhagyma, póréhagyma).

  • A túl sok evés összezavarja az agyat

    A túlevés megzavarja az agyat, ezzel olyan károsodások sorozatát indítja el, melyek diabéteszt, szívproblémákat és más betegségeket okoznak - közölték amerikai kutatók a Cell címû tudományos szaklapban.
    Úgy tûnik, hogy a túl sok evés aktiválja az immunrendszer általában nyugvó útvonalait az agyban, amely immunsejteket küld szét a szervezetben. Ezek a védõsejtek megtámadják és elpusztítják a betolakodókat, ebben az esetben olyanokat is, amelyek ott sincsenek - állítja Dongsheng Cai, a Wisconsini Egyetem kutatója és csoportja.

  • Az olasz konyha két fõ étkezéssel

    Az olaszok két fõ étkezése az ebéd és a vacsora. Az üzemek, hivatalok, iskolák, üzletek bezárnak déli 1 és 2 óra között, a család az ebédasztalnál találkozik. Egy átlag család ebédje a következõbõl áll: elsõ fogás: valamilyen tésztaféle (spagetti, lasagne, csõtészta) az ízletes mártások egyikével, esetleg rizs második fogás: húsféle vagy hal, zöldségkörettel vagy salátával édesség, majd az évszaknak megfelelõ gyümölcs. Este nyolc óra felé vacsoráznak, zöldség vagy húslevest, majd különféle sajtokat, tojást, felvágottat, friss gyümölcsöt.

  • Terítsünk meg - így kezdõdik az igazi étkezés!

    A terítés, az étkezés külsõ körülményeinek ideális megteremtése. Ahhoz, hogy teljesen kiélvezzük az asztali örömöket, nem elég az ételt felszolgálnunk, de meg kell adnunk a módját. Még a legkitûnõbb étel sem esik jól, ha csak futtában, vagy egy fapadon kell elfogyasztanunk. A szépen megterített, tiszta, ízléses étkezõasztal kellemes keretet ad az étkezésnek, emeli annak élvezeti értékét. Itt most összegyûjtöttük az alapszabályokat. Ha terítõt használunk, annak méretét...

  • Ételek, melyektõl gyakrabban kell pisilni

    Az inkontinencia legfõbb tünete, hogy gondot okoz a vizelet visszatartása. Természetesen szüksége van arra, hogy hidratálja a szervezetét ahhoz, hogy egészséges legyen. De a túl sok folyadék fogyasztása egyúttal gyakoribb vizelési ingert is jelent, melyet hiperaktív hólyag szindrómának is neveznek. Ne fogyasszon 2 liternél több folyadékot naponta, és annak nagyrészét is napközben igya meg. Este már csak kevesebb folyadékot fogyasszon, így elkerülheti, hogy éjszaka kelljen felébrednie és a WC-re rohangálnia.

  • Regenerálódjunk medvehagymával!

    Regenerálódjunk medvehagymával!A tavasz első, új növénye az ínycsiklandó medvehagyma. Bódító illatú növény, amely nyersen és sütve, főzve egyaránt finom és egészséges. A medvehagyma igen értékes gyógynövény. Magas C-vitamin tartalma miatt erős immunerősítő. A legerősebb béltisztító növény, amit csak ismerünk. Bármilyen emésztési problémára hatásos, de bélfertőzés esetén is bevethetjük. Lassan, de biztosan csökkenti a magas vérnyomást. Enyhíti a szédülést, a fejfájást. Vérhígító hatású. Erős vértisztító, de a májra, az erekre, a vesékre is hasonlóan hat.

  • Őszi vitaminbomba: a brokkoli

    Őszi vitaminbomba: a brokkoliÁsványi anyagai közül említésre méltó a kálium (300 mg fölött), a kalcium (87mg körül), a magnézium, nátrium, a vas, a cink és a foszfor. A nyers növényben B1-, B2-, B6-vitamin, C-vitamin, K-vitamin és E-vitamin is kimutatható, valamint az A-vitamin provitaminja, a béta-karotin. Igen gazdag folsavban; fogyasztása várandósoknak kifejezetten javasolt. Ezen kívül támogatja a szervezet méregtelenítésében fontos védőenzimek működését is, amelyek segítenek a rákkeltő anyagok kiválasztásában és megelőzik a rákhoz vezető sejtkárosodást.

  • A gomba, mint húspotló?!

    Mivel a legfontosabb alkotóeleme összetételét tekintve az állati fehérjéhez hasonló, a gomba akár húspótlóként is számításba jöhet. Ezek az apró élõlények rendkívül sok, az emberi szervezet számára fontos tápanyagot tartalmaznak.

    Az értékes összetevõket azonban emészthetetlen sejtfalak ölelik körül, melyeket az emésztõenzimek nem tudnak megfelelõen lebontani.

  • Riasztóan sós és zsíros az Angliában árult döner kebab

    London - Sokkoló eredménnyel zárult a döner kebab minõségét Anglia-szerte vizsgáló felmérés: a britek kedvelt gyorsétele nemcsak túl sós és túl zsíros, hanem alkalmanként olyan húst is tartalmaz, amelyet fel sem tüntettek az összetevõk között.

    A felmérés során országszerte 76 helyszínen összesen 494 kebabot teszteltek a helyi hatóságok élelmiszerszabvány-ellenõrzõ munkatársai. Megállapításaikból kitûnik, hogy bár az angolok ezrei döntenek esti gyorsvacsoraként a hazavihetõ döner kebab mellett, ez valójában rossz választás.

  • Táplálkozzunk egészségesebben!

    Az egészséges életmód jegyében sokan diétáznak, fogyókúráznak, és folyamatosan számolják a bevitt kalóriamennyiséget. Ez nemcsak azok számára hasznos, akik hajlamosak az elhízásra, hanem az egészséges táplálkozás alapját is jelenti. A következõkben Dr. Bartos Tímea, a Budai Egészségközpont szakorvosa ad néhány hasznos tanácsot a helyes táplálkozásra vonatkozóan.

    „A legfontosabb, hogy tudjuk, melyik táplálékot hogyan használja fel szervezetünk, tehát milyen az energiatartalma, és a lebontása mennyi energiát szabadít fel."

  • A citrom és jótékony hatásai

    A citrusfélék csoportjába tartozik, melyeknek jellegzetessége a savanykás íz. Mindegyik faj tüskés örökzöld cserje vagy fa; tojásdad, sötétzöld, fényes levelekkel.

    A legtöbb citromfélét számos változatával együtt termesztik. Közöttük vannak az olyan jól ismert fajok, mint a narancs, citrom, lime-citrom, a grépfrút és több helyi gyümölcs. A citromfélék Kínából és Délkelet- Ázsiából származnak, de már régóta termesztik õket máshol is a világon.

  • Boldoggá tesz a csokinyuszi elfogyasztása

    Húsvétkor jelentõs mennyiségû csokit fogyasztunk, az Európai Unió átlagához képest azonban jókora a lemaradásunk: egy uniós polgár kétszer annyi csokit majszol el egy évben, mint egy magyar. Halbritter Mátyás, az Édességgyártók Szövetségének elnöke kérdésünkre elmondta, hogy Magyarországon az éves egy fõre jutó csokifogyasztás - ami tartalmazza a táblás, szeletes, töltött és üreges csokoládékat...

  • Tudta-e, hogy...

    a paradicsomban és a görögdinnyében található likopin hatékonyan csökkenti a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek kialakulását és azt, hogy hogy minden egyes zöldség és gyümölcs sok száz egészségvédõ anyagot tartalmaz, míg a táplálkozás-kiegészítõ tabletták alig néhányat vagy azt, hogy a természetes eredetû (zöldségekben és gyümölcsökben fellelhetõ) antioxidansok un. szinergista kapcsolatban állnak egymással: együttes egészségvédõ hatásuk sokkal nagyobb, mint az egyes anyagok külön-külön megnyilvánuló védõhatásának összege, azaz jelentõs mértékben fokozzák egymás hatását?

  • Tíz lépés az élet - konkrét tanácsok a dohányzásról való leszokáshoz

    A dohányzás abbahagyása után 24 órával csökken a szívinfarktus közvetlen veszélye, 3 hónap múlva múlik a köhögés, 5 év múlva a mûtéttel nem gyógyítható tüdõrák kockázata a felére csökken. Tíz jó tanács ahhoz, hogyan szabaduljunk meg a dohányzás szenvedélyétõl, s néhány biztató tény arról, mit nyerhetünk vele.

    A dohányosok többsége saját elhatározását, vagyis a dohányzásról való leszokást egyedül is képes sikerre vinni.

  • Õszi gyümölcsök az asztalon

    A legtipikusabb õszi gyümölcs a szõlõ. Ilyenkor van a szüreti idõszak, amit régen - és helyenként most is - szüreti mulatságokkal, bálokkal és különféle népszokásokkal, hagyományokkal kötöttek össze.

    Egyszóval nagy esemény a szõlõszedés, ám nemcsak azért, mert ez a finom gyümölcs ilyenkor kerül az asztalra, hanem elsõsorban a bortermelés miatt. Ám minden ellenkezõ híreszteléssel szemben a szõlõ gyümölcsként is nagyon egészséges, sõt a legegészségesebb gyümölcsök közé tartozik.

  • Minden napra egy alma, az orvost távol tartja

    Minden napra egy alma, az orvost távol tartjaMint ahogy a közmondás is tarja minden napra egy alma, az orvost távol tartja. Gyümölcssav- és vitamintartalma magas, több mint 20-féle ásványi anyag található benne. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, kálciumot, nyomelemeket, A-vitamint, B- komplex vitaminokat, kevés C-vitamint. Gyógyító hatását már régóta ismerték, leginkább skorbut és a fogínyvérzés ellenszereként tartják számon. A népi gyógyászat szerint a reszelt alma fogyasztásával leküzdhető a hányinger, megszüntethető a hányás és a tengeribetegség.

  • Mely ételek tartalmazzák a legtöbb antioxidánst?

    Ételeink kiválasztásakor számos szempontot vehetünk figyelembe: legyen finom, tápláló, egészséges vagy éppen alacsony kalóriatartalmú. Ajánlatos azonban az antioxidáns-tartalomra is figyelni, amelyet az ORAC érték segítségével adhatunk meg. Egy táplálék antioxidáns-tartalmát, ORAC-mutató (oxygen radical absorbance capacity, szabadgyök-megkötõ kapacitás) adja meg. Az ORAC értékeket feltüntetõ táblázatot 2007-ben hozta nyilvánosságra az Egyesült Államok Mezõgazdasági Minisztériuma, a táblázatban 277 élelmiszer szerepel.

  • Éttermi kalóriatájékoztatás, kevesebb kövér gyerek

    Egy felmérés szerint ha a szülõk a gyorséttermek étlapjáról megtudhatják, hogy mennyi kalóriát tartalmaznak a kicsik kedvenc ételei, jobban megfontolják, hogy mi kerül a gyerekek tányérjára, mint ha csupán a vonzó ételneveket olvassák. Amerikai szakemberek mind nyomatékosabban hangsúlyozzák, hogy a koszorúér-betegség kockázati tényezõi közül sikerült lényegesen csökkenteni a dohányzás gyakoriságát, de ezt a kedvezõ hatást ellensúlyozza az elhízás, amely lassan és visszafordíthatatlanul minden korosztályban növekszik.