2024.04.24. - György

A csíranövények gyógyhatása

A csíranövények gyógyhatása
A friss csíranövények sokkal inkább üdítõek a tabletták, a hívogató, de valójában mesterségesen felpumpált, és széppé varázsolt primõrök helyett, és hamar kifejtik a maguk gyógyhatását is.

Egy kéthetes csírakúra szinte megújítja Önt. Már az elsõ héten megtisztul a szervezete, felerõsödik az immunrendszere, s mindezek következtében tovaszáll az esetleges fáradtsága, visszatér élet- és munkakedve egyaránt. A csíranövény az egyik legõsibb étek. Az emberiség már az írásos történelem kialakulása elõtt fogyasztott csíráztatott növényeket, s léteztek a csíráztatásnak kialakult, jól bevált módszerei.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A hozzáértõk korán rájöttek a csíranövények egészségmegtartó és gyógyító hatására, így minden nagy civilizáció bölcsei ajánlották az étkezéshez hosszú-hosszú évszázadokon át.

Négyfajta növényi alapanyagot alkalmas a csíráztatásra, ezek a gabonafélék, a hüvelyesek, az olajos magvak illetve a zöldségfélék, a fûszernövények és füvek

Az egyes csíranövényeket más-más dologra használhatja akár az egész év során is.

Bab: fáradtság, ödéma.

Búza: bõrbetegségek, fáradtság, gyomorfekély, hajhullás, hólyag- és vesepanaszok, hörghurut, impotencia, izületi gyulladás, reuma, májproblémák, súlyfelesleg.

Fehér mustár: keringési rendellenesség, májproblémák.

Görögszéna: bõrbetegségek, hólyag- és vesepanaszok, keringési rendellenesség, ödéma, súlyfelesleg.

Hajdina: keringési rendellenesség.

Lucerna: fáradtság, hajhullás, hólyag- és vesepanaszok, idegrendszeri problémák, impotencia, májproblémák, súlyfelesleg.

Medvehagyma: impotencia, izületi gyulladás, reuma.

Napraforgó: bõrbetegségek, hólyag- és vesepanaszok, izületi gyulladás, reuma, keringési rendellenesség, májproblémák, súlyfelesleg, szemproblémák.

Petrezselyem: bõrbetegségek, hólyag- és vesepanaszok, keringési rendellenesség.

Retek: arcüreggyulladás, hörghurut, idegrendszeri problémák, súlyfelesleg.

Sarkantyúka: hólyag- és vesepanaszok.

Zeller: hörghurut, idegrendszeri problémák, súlyfelesleg.

Zsázsa: fáradtság, hajhullás, izületi gyulladás, reuma.

Bármilyen kis mennyiségben fogyasztja a csíranövényeket, magas tápértékük révén akkor is rendkívül hasznosak lesznek szervezete számára. A bab és szójacsírára ugyanakkor egyre inkább ajánlott, ahogy az évek elszállnak - éppen egészsége megóvása érdekében. Fontos azonban tudnia, hogy a csíráztatásra alkalmas hüvelyesek közül a szójabab, a csicseriborsó és a zöldborsó csíráját feltétlenül hõkezelnie kell, azaz a többi csírával ellentétben nyersfogyasztásuk nem javasolt!

Tejpótló szójatej

Egy csésze langyos vízet és egy negyed csésze szójacsírát egy kiskanál mézzel turmixoljon össze gépben, majd néhány percig fõzze. Ha kihûlt azonnal fogyasztható, a maradékot tárolja hûtõszekrényben.

Babcsíra fõzelék

Pároljon negyed óráig két, hárompohárnyi babcsírát, amit azután húzzon félre a tûzhelyrõl. Vágjon kockára tetszése szerinti mennyiségben sárgarépát, zellert, vöröshagymát, és krumplit, és szórja meg kedve szerint vékony szeletekben póréhagymával. A zöldségeket hidegen sajtolt olajban párolja készre, majd keverje össze a babcsírával. Tetszés szerint fûszerezheti, illetve speciális habarással dúsíthatja: szárazon vagy olajon kicsit megpirított zabpelyhet keverjen össze joghurttal vagy tejföllel, és habarja be vele a párolt zöldségeket. Azonnal fogyasztható.

Babcsírás makaróni

Párolja meg a babcsírát hidegen sajtolt olajon, lila hagymával. Ezt sós vízben megfõzött makarónihoz tálalja természetesen az elengedhetetlen tejföllel, illetve reszelt sajttal összekeverve.

A csírát tartalmazó ételek készítésének nálunk nem létezik tradíciója, ezért a magyar ízléshez igazodó alkalmazásuk kreativitást, vállalkozó kedvet igényel a konyhában. Legyen nyitott, kísérletezõ kedvû, így nagy örömét leli majd a csírás ételek készítésében is.

Jó étvágyat a gyógyhatású csíranövényekhez!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!