A birsalma a rózsafélék családjába tartozik, a Kaukázus környékén õshonos. Világszerte 40-50 birsfajtát is termesztenek, Magyarországon 10-15 fajta található meg. Gazdag pektinben, mely csökkenti a bélgyulladást, valamint szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, és lassítja annak felszívódását.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Ezen kívül kiváló A-, B1-, B2-, B3- és E-vitamin-forrás, és gazdag ásványi anyagokban (réz, vas, kálium, foszfor) is.
A birsalma kissé savanykás, fanyar ízû gyümölcs, leggyakrabban fõzve, kompótként vagy birsalmasajtba téve fogyasztjuk. Egyesek szerint a legfinomabb almabor készíthetõ belõle, de a birspálinka is kedvelt az ínyencek körében. Érdemes azonban idõnként nyersen is falatozni belõle, hiszen igazi C-vitamin raktár.
A sült birsalma igazán finom téli csemege, hiszen aromája sülve sokkal jobban érvényesül, mint fõzve. Sült szárnyasok mellé köretként kínálva is ízletes. Gabonakásákhoz adva ízletes desszerteket készíthetünk belõle.