2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Birsalma: sok problémára gyógyír és még finom is

Birsalma: sok problémára gyógyír és még finom is
Az alma az egyik legismertebb és legkedveltebb gyümölcsök egyike. Nem így a birsalma, melyet már jóval kevesebben kedvelnek. Pedig ízletes desszert készíthetõ belõle, és emésztésünket is segíti.

A birsalma a rózsafélék családjába tartozik, a Kaukázus környékén õshonos. Világszerte 40-50 birsfajtát is termesztenek, Magyarországon 10-15 fajta található meg. Gazdag pektinben, mely csökkenti a bélgyulladást, valamint szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, és lassítja annak felszívódását.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Kevés cukrot tartalmaz. Nyákoldó hatású, természetes pektinekben gazdag. Sárga színének köszönhetõen elõsegíti az emésztést, a szervezet méregtelenítését, erõsíti az immunrendszert. Ha a téli idõszakban fáradtak vagy lehangoltak vagyunk, a sárga szín segít felfrissülni. A népi gyógyászatban magjait köhögéscsillapításra is használják. Krémje aranyér ellen hatásos.

Ezen kívül kiváló A-, B1-, B2-, B3- és E-vitamin-forrás, és gazdag ásványi anyagokban (réz, vas, kálium, foszfor) is.

A birsalma kissé savanykás, fanyar ízû gyümölcs, leggyakrabban fõzve, kompótként vagy birsalmasajtba téve fogyasztjuk. Egyesek szerint a legfinomabb almabor készíthetõ belõle, de a birspálinka is kedvelt az ínyencek körében. Érdemes azonban idõnként nyersen is falatozni belõle, hiszen igazi C-vitamin raktár.

A sült birsalma igazán finom téli csemege, hiszen aromája sülve sokkal jobban érvényesül, mint fõzve. Sült szárnyasok mellé köretként kínálva is ízletes. Gabonakásákhoz adva ízletes desszerteket készíthetünk belõle.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!